CPNB bestseller 60 vol met schrijvers op leeftijd die aan het opruimen zijn geslagen

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: Wat zou Marie Kondo ervan vinden?

Kees van Kooten. Beeld anp
Kees van Kooten.Beeld anp

Opruimen is het nieuwe zwart. Dat weten we al twee jaar, sinds de Nederlandse vertaling van Marie Kondo's internationale bestseller, Opgeruimd!, uitkwam en 31 weken in de CPNB Bestseller 60 stond. Does it spark joy? is de vraag die volgens opruimgoeroe Kondo gesteld moet worden bij alles wat een mens bezit, en in die geest stroomde Instagram vol met foto's van minimalistische ruimten en strak opgevouwen kleren, vergezeld van hashtags als #KonMari en #sparkjoy.

Inmiddels zijn ook schrijvers op leeftijd aan het opruimen geslagen. Zoals Kees van Kooten, die vorig jaar besloot eens door zijn knipselmappen te gaan: drieëntwintig ordners vol teksten die hij tijdens zijn lange carrière als cabaretier, romancier, columnist en essayist schreef, maar die nooit in boekvorm waren verschenen. Hij selecteerde het beste materiaal en verzamelde dat in het twee kilo zware Karrevrachten pennevruchten, dat binnenkomt op een achtste plaats in de Bestsellerlijst.

Ook bij Renate Dorrestein stond een opruimopwelling aan de basis van haar nieuwste roman. 'Na een boek ga ik altijd als een gek mijn werkkamer opruimen, waar een jaar lang alles alleen maar is neergedaald', vertelde ze in de Volkskrant. Tijdens die grote schoonmaak kwam ze een essay uit 1996 van Hella Haasse tegen, die schreef over de invloed van de gothic novel op Dorresteins werk. Naar die oorsprong wilde ze weer terug, en dus is Reddende engel (op 12 in de bestsellerlijst) een vintage Dorrestein geworden: een spannende psychologische roman vol onweersbuien en gekletter van regen.

Behalve door de werkkamers van Van Kooten en Dorrestein is er ook een bezem door de top 60 zelf gegaan. Of eigenlijk een kruimeldief, die de lijst na 19 weken heeft ontdaan van My way van Monica Geuze. Willen we nog lezen over het niet eens zo héél bijzondere leven van een meisje dat ze dagelijks op YouTube deelt? Does it spark joy? Mwa, weg ermee. Opgeruimd staat netjes.

1. David Lagercrantz
De man die zijn schaduw zocht; Signatuur (3) De vijfde Millennium-thriller.

2. Mo Gawdat
De logica van geluk; Brant (-) Ontdek de geluksformule.

3. Rachel Renée Russel
Dagboek van een muts 11; De Fontein Jeugd (-) Nieuw deel in succesvolle meidenserie.

4. Ken Follett
Het eeuwige vuur; Boekerij (2)

5. Arthur Japin
Kolja; De Arbeiderspers (2)

6. Jamie Oliver
5 Ingrediënten; Kosmos (3)

7. Yuval Noah Harari
Sapiens; Thomas Rap (30)

8. Kees van Kooten
Karrevrachten pennevruchten; De Harmonie (-)

9. Jan Siebelink
De buurjongen; De Bezige Bij (3)

10. Haemin Sunim
Dingen die je alleen ziet...; Boekerij (14)

Tussen ( ) het aantal weken in de top-60

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden