CPNB bestseller 60: In 2017 krijgen we eindelijk alles voor elkaar

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: In 2017 krijgen we eindelijk alles voor elkaar.

Jet Steinz
Judas, van Astrid Holleeder. Beeld anp
Judas, van Astrid Holleeder.Beeld anp

Nog maar net is 2017 begonnen, en nu is er al een prentenboek van het jaar: De kleine walvis, het verhaal van een eenzaam jongetje en een op het strand aangespoelde walvis die vriendschap sluiten. Goed nieuws voor Benji Davies (de Britse tekenaar) en Edward van de Vendel (die de tekst vertaalde); slecht nieuws voor alle anderen wier hoop op de titel prentenboek van het jaar in één keer is weggevaagd, evenals de kans op een 19de plaats in de CPNB Bestseller 60.

Maar behalve voor de prentenmakers is 2017 een jaar vol verwachting en mogelijkheden, als we althans op de Bestsellerlijst mogen afgaan. 2017 is namelijk het jaar waarin we - nu écht - een aantal kilo's zullen kwijtraken (getuige de 24ste plaats voor Mieke Kosters' In 20 minuten van XL naar S), of dan toch in ieder geval ons ideale gewicht bereiken (Sonja Bakkers vijfde deel in de afslanksaga staat op 18).

Terlouw

We gaan ons energieker voelen (met behulp van Marjolein Dubbers Het energieke vrouwen voedingskompas, op 14) en een opgeruimd hoofd krijgen - dat moet lukken, met de adviezen uit Tony Crabbes Nooit meer te druk (29).

In 2017 vatten we eindelijk de koe bij de horens en leren we, onder de hoede van Karin Luttenberg, decoratief schrijven: Handlettering doe je zo! staat op 6, het bijbehorende werkboek op 13. En ook voor goochelen blijkt het geenszins te laat: geïnspireerd door Victor Mids en Oscar Verpoort zoeken we de illusionist in onszelf - hun Mindf*ck staat op nummer 2.

2017 is bovendien het jaar waarin we, in navolging van Jan Terlouw, een touwtje uit de brievenbus hangen teneinde de wereld te verbeteren (Het touwtje uit de brievenbus & Katoren revisited bezet een zevende plaats). En waarom ook niet? Maak je dromen waar en haal het beste uit jezelf! (Dixit Michael Pilarczyk in Master your mindset, 41).

Jan Terlouw bij DWDD. Beeld
Jan Terlouw bij DWDD.Beeld

1. Astrid Holleeder
Judas; Lebowski (10)
Zus van de Neus doet boekje open.

2. Victor Mids, Oscar Verpoort
Mindf*ck; Maven (7)
Van de makers van het tv-programma.

3. J.K. Rowling, Tiffany, Thorne
Harry Potter en het vervloekte kind; De Harmonie (8)
Toneeltekst over Harry als veertiger.

4. Fajah Lourens
Killerbody dieet; Kosmos (38)

5. Hendrik Groen
Pogingen iets van het leven te maken; Meulenhoff (96)

6. Karin Luttenberg
Handlettering doe je zo!; Moon (26)

7. Jan Terlouw
Het touwtje (...); Lemniscaat (3)

8. Herman Koch
De greppel; AmboAnthos (10)

9. Elena Ferrante
De geniale vriendin; Wereldbibliotheek (27)

10. Thijs Zonneveld
Thomas Dekker Mijn gevecht; VI (8)

Tussen () het aantal weken in de top-60

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden