CPNB bestseller 60: eerlijkheid loont niet altijd

Schijfster Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: Eerlijkheid loont niet altijd.

Jet Steinz
Oud-wielrenner Thomas Dekker tijdens de presentatie van het eerste exemplaar van het boek Thomas Dekker - Mijn gevecht, geschreven door Thijs Zonneveld. Beeld anp
Oud-wielrenner Thomas Dekker tijdens de presentatie van het eerste exemplaar van het boek Thomas Dekker - Mijn gevecht, geschreven door Thijs Zonneveld.Beeld anp

Eerlijk duurt het langst, moet oud-wielrenner Thomas Dekker gedacht hebben. Met AD-journalist Thijs Zonneveld maakte hij een afspraak: ik vertel jou alles over mijn wilde tijd bij de Rabo-ploeg, jij maakt er een boek van. Het resultaat staat deze week op een derde plaats in de CPNB Bestseller 60: Thomas Dekker - Mijn gevecht, vol verhalen over doping, bloedzakken, infusen met water, drank, Oost-Europese escorts en drie uur slaap voor een belangrijke wedstrijd. Enigszins beteuterd zat Dekker bij De Wereld Draait Door om over die 'donkere periode' te vertellen, waarin zijn 'zelfdestructieve persoonlijkheid' hem nekte. Het leek erop dat hij verwacht had schouderklopjes te krijgen - 'Dapper, jongen, dat je dit naar buiten brengt'. Maar nee: Matthijs was vooral teleurgesteld. En volgens Frits Barend had Zonneveld de 'erecode in de kleedkamer' geschonden door ook namen van andere renners te noemen. 'Ik wil jou wel eens een lesje journalistiek geven,' bitste Barend tegen Zonneveld. Eh, oké, Frits.

De eerlijkheid was in ieder geval ver te zoeken bij Boudewijn Büch, dichter, schrijver en televisiepresentator, die zijn bestaan bij elkaar loog. Of, in de woorden van biografe Eva Rovers (wier Boud binnenkomt op een zeventiende plaats in de Bestsellerlijst), die 'zijn leven transformeerde tot een literair spel met feit en fictie'. Ja, zo kun je iemand die beweerde dat hij tot hoogleraar benoemd zou worden (terwijl hij de mulo niet eens had afgemaakt) en een zoontje verzon dat op zijn vijfde zou zijn gestorven aan een hersentumor, ook noemen.

Helemaal eerlijk zijn ook Isa Hoes en Medina Schuurman niet. In Te lijf, op een achtste plaats in de Top 60, vertellen de twee hartsvriendinnen over de kunst van het mooi ouder worden. En die kunst blijkt niet zozeer uit sport of gezond eten te bestaan, maar vooral uit botox.

1. Astrid Holleeder

Judas; Lebowski (3) Zus van de Neus doet boekje open.

2. Rowling, Tiffany, Thorne

Harry Potter en het vervloekte kind De Harmonie (-)

Potter als 40-jarige; toneeltekst.

3. Thijs Zonneveld

Thomas Dekker Mijn gevecht; VI (-) Wielrenner biecht op.

4. Jochem Myjer, Rick de Haas

De wereld van de Gorgels; Leopold (-)

5. Johan Cruyff

Mijn verhaal; Nieuw Amsterdam (7)

6. Herman Koch

De greppel; Ambo Anthos (3)

7. Jolande Withuis

Juliana; De Bezige Bij (4)

8. Isa Hoes, Medina Schuurman

Te lijf; Ambo Anthos (-)

9. Berthold Gunster

Omdenken; A.W. Bruna (167)

10. Michel van Egmond

De wereld volgens Gijp; VI (10)

Tussen ( ) het aantal weken in de top-60

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden