CPNB 60: Boud voor bijna niks en veel mensen hebben een 'foute perceptie' van de nieuwe Griet op de Beeck

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: Boud voor bijna niks.

Beeld Still uit De Wereld draait Door

Het zong rond, de afgelopen weken: Boud, Eva Rovers' 574 pagina's dikke biografie van Boudewijn Büch, dreigt verramsjt te worden. Terwijl de biografie pas een jaar oud is. En Büch vorige week precies vijftien jaar dood. Daarom kunnen Libris-boekhandels het boek nu aanbieden voor een schamele vijf euro vijfennegentig, in plaats van de veertig euro die het kostte. 'Superaanbieding voor boekenliefhebbers', klonk het, en: 'Red Boud uit de ramsj want het boek hoort daar niet thuis!' Dat lieten koopjesjagers zich geen twee keer zeggen en nu staat Boud, een jaar na verschijnen, alsnog op 31 in de CPNB Bestseller 60. Dus voor de argeloze beobachter van de Bestsellerlijst die denkt: hee, Boud, heb ik iets gemist? Zo zit het.

Ook Griet Op de Beeck probeerde te redden wat er te redden viel, maandag in De Wereld Draait Door. Daar zat ze in de eerste plaats vanwege de boekverfilming van haar debuut Vele hemels boven de zevende, maar toch ook een beetje om de verkoop van haar meest recente roman Het beste wat we hebben op te krikken - een 36ste plaats in de Top 60 na de monstersuccessen van haar vorige boeken is waarschijnlijk niet helemaal wat zij en haar uitgever verwacht hadden. En dus was het 'ontregelend om te merken dat veel mensen een foute perceptie hebben van het boek, dat ze of denken dat het mijn autobiografisch verhaal is of minstens een teneerdrukkend boek (...) terwijl mensen die het boek gelezen heel erg getroffen zijn door het positivisme en de ontelbare manieren waarop het raakt aan het leven zoals we dat allemaal kennen'.

Want positivisme, dat hebben de mensen graag. Het leven wordt Steeds leuker (53) als we doen wat Jelle Hermus zegt, Omdenken (24) kunnen we na 196 weken als de beste, en als we Mo Gawdat mogen geloven, is geluk eigenlijk heel logisch (33).

CPNB Bestseller 60 

1. Dan Brown
Oorsprong; Lutitingh-Sijthoff (8)
De vijfde Robert Langdon-thriller

2. Astrid Holleeder
Dagboek van een getuige; Lebowski (5)
Advocaat, schrijver, getuige, zus

3. Jamie Oliver
5 ingrediënten; Kosmos (12)
Binnen dertig minuten op tafel

4. Tommy Wieringa
De Heilige Rita; de Bezige Bij (5)

5. Carlos Rulz Zafón
Het labyrint der geesten; Signatuur (6)

6. Rachel Renée
Dagboek van een muts 11; De Fontein Jeugd (10)

7. Art Rooijakkers
Wie is de Mol? Molboekje 2018; Gloriae (-)

8. Michiel van Egmond
Deal; Voetbal Inside (3)

9. Suzanne Vermeer
Winternacht; A.W. Bruna (2)

10. Geronimo Stllton
Fantasia XII; De Wakkere Muis (6)

Tussen () het aantal weken in de top-60

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden