AlbumPop

Cowboy Douwe Bob beoefent zijn ambacht puur en zuiver ★★★★☆

null Beeld

En toen werd Douwe Bob Cowboy Bob. Het duurde even, maar de zanger, die op het songfestival van 2016 Nederland vertegenwoordigde met de gemoedelijke country van Slow Down, heeft zijn voorliefde voor Americana nu ook klassiek akoestisch vormgegeven. Met een nieuwe band en Americana-specialist Daniël Lohues als producer verkent Douwe Bob Posthuma het historische Noord-Amerikaanse landschap met fiddle, banjo en pedal-steelgitaar in zijn knapzak.

Hij doet dat ambachtelijk puur en zuiver, met doortimmerde liedjes. Hier valt nergens overbodige decoratie te bekennen. Wel heeft Posthuma een oor voor spaarzame, trefzekere arrangementen. Het orgeltje dat het walsje van Fine Wine subtiel laat wiegen, de haast fluisterende blazers in Can’t Seem to Get It Right en vooral die altijd geraffineerd geplaatste koortjes die alles naar een hoger emotioneel plan tillen.

Posthuma toont zich een voortreffelijk leerling van een bijkans gestolde muzikale traditie. Met alle voordelen en nadelen van dien. Soms schiet ‘het goed willen doen’ door in brave navolging. In Can’t Seem to Get It Right is bluesman Bob ergerlijk vanzelfsprekend ‘so lonesome that I could cry’. Mexican Sun is gemakzuchtige mariachi waarbij castagnetten en Spaanse gitaren klinken als goedkope decorstukken en ‘margaritas’ wel heel handig rijmen op ‘chiquitas’. Alleen in die schaarse momenten verkruimelt de traditie, die net iets te plichtsgetrouw wordt nageleefd, tot cliché.

null Beeld Ilja Meefout
Beeld Ilja Meefout

Douwe Bob

Born To Win Born To Lose

Americana

★★★★☆

Universal

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden