Correspondentie tussen Büch en Reve wordt geveild

Tijdens de Boudewijn Büch Biografie Benefietveiling op 14 december in Amsterdam komt de correspondentie tussen Büch en de door hem bewonderde Volksschrijver Gerard Reve (1923-2006) onder de hamer. Het gaat om zestien brieven van Reve, acht van Büch en een paar ansichtkaarten, geschreven en verstuurd in de jaren 1981- 1985.

Arjan Peters
Het eerste gedeelte van de boeken van Büch, die in 2004 geveild werden. Beeld anp
Het eerste gedeelte van de boeken van Büch, die in 2004 geveild werden.Beeld anp

De correspondentie wordt ter beschikking gesteld door het vriendenkwartet Frits Barend, Henk van Dorp, Jan Mulder en Diederik van Vleuten, dat de collectie in 2003 kocht om deze voor het nageslacht veilig te stellen.

De opbrengst van de veiling komt ten goede aan Eva Rovers, die in 2011 is aangesteld om de biografie te schrijven van de schrijver, journalist, wereldreiziger en tv-maker Boudewijn Büch (1948-2002). De bedoeling is dat haar boek in 2016 zal verschijnen.

De veiling vindt plaats in het Theater van 't Woord van de OBA, de bibliotheek in Amsterdam. 14 december is de geboortedag van zowel Reve als Büch. Er kunnen nog boeken en curiosa worden ingezonden. Fotograaf Klaas Koppe levert tien afdrukken van foto's die hij van Büch maakte.

Voormalig Slegte-antiquaar Eric J. Schneyderberg heeft toegezegd de transcriptie aan te bieden van het interview dat Büch in 1983 met Gerard Reve maakte, en dat na de plaatsing in Het Parool tot opschudding leidde vanwege zijn onzachtzinnige opmerkingen over immigratie, socialisme en ouderen. Reve liet later weten dat Büch zijn goede vertrouwen had misbruikt door de uitlatingen pas in het gepubliceerde interview af te keuren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden