Moet u zienmannenpak

Corona deed ook bijna het pak de das om, maar schrijf het mannenkostuum nog maar niet af

Het afgelopen jaar droegen we al thuiszittend massaal comfortabele kleding. Mannenpakken werden nauwelijks verkocht. Maar dat betekent niet dat we het pak ten grave kunnen dragen, denkt Arno Kantelberg. Integendeel, zo laten de foto’s van Ramona Deckers zien.

Arno Kantelberg
Pak: Balenciaga
 Beeld Ramona Deckers
Pak: BalenciagaBeeld Ramona Deckers

Corona heeft meer slachtoffers gemaakt dan we in eerste instantie dachten. Het mannenpak is daar een van. Het neefje van het pak, de stropdas, is ook de nek omgedraaid, maar dat verscheiden was al pre-pandemie ingezet, dus daar kunnen we corona niet de schuld van geven.

Bij het verdwijnen van het pak hebben we verdachte Sars-CoV-2 wel in flagrante delicto kunnen betrappen, namelijk tijdens al die Zoommeetings waarbij kantoorcollega’s ineens in een makkelijke trui op het computerscherm verschenen. Dat was even schrikken, vooral vanuit esthetisch oogpunt, maar ook vanuit zakelijk oogpunt, want er werd het afgelopen jaar nauwelijks nog een pak verkocht. Wat wel veel aftrek vond, was de zogenoemde casual- en loungekleding. Die was niet aan te slepen. Als ik me alle Zoommeetings van het afgelopen jaar voor de geest haal, zie ik meer truien dan de moeder van Hans Spekman in een jaar voor haar zoon kan breien.

Betekent die ene vleermuis in Wuhan dan de bijl aan de wortel van het pak? Twee redenen waarom ik denk dat dat niet gebeurt. Ten eerste is het pak er al heul lang, al bijna vier eeuwen. De tweede Engelse Karel, hij die constant klop kreeg van Michiel de Ruyter, kwam ermee op de proppen nadat de Engelse schatkist leeg was geraakt. Het Engelse hof moest – letterlijk – de broekriem aantrekken en er werd afscheid genomen van geborduurde jassen en gepoederde pruiken. Karel II stelde kledingvoorschriften op met een eenvoudig karakter. De heertjes dienden zich voortaan te hijsen in een lange jas, gilet, cravat (de voorloper van de stropdas), knee breeches (een soort pofbroek tot aan de kuit) en een hoed. De Engelse koning introduceerde daarmee in feite het pak zoals we dat nu nog kennen.

Shirt: Ninamounah
 Beeld Ramona Deckers
Shirt: NinamounahBeeld Ramona Deckers

In de eeuwen erna waren er alleen veranderingen in de marge. De jas werd korter, er verscheen een extra knoopje dan wel een schoudervullinkje, maar het fundament bleef intact. Met andere woorden: zo’n weerbaar concept zou wel tegen een stootje moeten kunnen. Het zou sowieso geen partij moeten zijn voor een in eiwit verpakte tegenstander die zo klein is dat hij niet eens met het blote oog zichtbaar is.

Volgens voorspellingen komt er post-corona een Babylonische periode vergelijkbaar met de roaring twenties. Dat waren bevrijdende jaren die zich kenmerkten door androgynie (de vrouw als garçonne) en uitdaging – alleen in de jaren zeventig waren de rokken korter en de decolletés lager. En hier komt reden twee: een eeuw geleden waren het de vrouwen die pakken gingen dragen, de zogenoemde pantsuits. Ik verwacht bij de redding van het pak dus de helpende hand van de dames. De man, zeker de Nederlandse, is een lemming, dus die volgt gedwee. Ook hij zal zich weer in het pak hijsen, zoals de heertjes dat ook in de roerige jaren twintig deden. Ergens in november, december van 2021 zien we er allemaal uit als The Great Gatsby. Waarbij aangetekend moet worden dat Jay Gatsby zijn uitrusting niet alleen samenstelde op basis van klasse, maar ook op basis van – kom maar door met die Zoommeeting – comfort. Dat deed hij in hoge, wijde broeken en losse jasjes – zie ook het silhouet van de broeken en de jasjes op bijgaande foto’s (inclusief de lekker broeierige sfeer die we misschien ook uit de roaring twenties moeten kopiëren). Dan kunnen we tegen die tijd de stropdas ook meteen uit de dood opwekken, liefst gedragen op een overhemd met tab-boord, zo eentje met een drukknoop of boordpin onder de strop.

Zie je wel, komt het toch nog allemaal goed.

Overall: Bottega Veneta, shirt: J.W. Anderson for Uniqlo, laarzen: Ninamounah
 Beeld Ramona Deckers
Overall: Bottega Veneta, shirt: J.W. Anderson for Uniqlo, laarzen: NinamounahBeeld Ramona Deckers

Fotografie: Stylist: Giedre Malinauskaite @NCL Representation MUAH: Magdalena Loza @NCL Representation Modellen: Stef en Daniel @The Fashion Composers agency

Pak: Jil Sander. Beeld Ramona Deckers
Pak: Jil Sander.Beeld Ramona Deckers
Overall: Bottega Veneta, shirt: J.W. Anderson for Uniqlo, laarzen: Ninamounah
 Beeld Ramona Deckers
Overall: Bottega Veneta, shirt: J.W. Anderson for Uniqlo, laarzen: NinamounahBeeld Ramona Deckers
Pak: Marni, shirt: J.W. Anderson for Uniqlo, laarzen: Ninamounah Beeld Ramona Deckers
Pak: Marni, shirt: J.W. Anderson for Uniqlo, laarzen: NinamounahBeeld Ramona Deckers
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden