Cornelius Gurlitt eist werken terug: 'Of koop ze maar'

De advocaten van de kunstverzamelaar Cornelius Gurlitt (81) hebben een aanklacht ingediend tegen de inbeslagneming van de kunst twee jaar geleden. Volgens de verdediging was die disproportioneel en zijn de kunststukken irrelevant als bewijs in de zaak tegen hun cliënt.

Franz Marc - Paarden in landschapBeeld ANP

Op de site gurlitt.info, opgezet door het verdedigingsteam van Gurlitt, staat te lezen dat hij 'alleen maar met zijn schilderijen wilde leven, in vrede en in rust'.

De Duitse autoriteiten controleren op dit moment of 458 van de werken zijn gestolen door de nazi's. Mocht dat niet zo zijn, dan zijn ze wel van plan om werken die onmiskenbaar aan Gurlitt toebehoren terug te geven.

Een aantal musea heeft aangegeven werken terug te willen kopen, aldus de site. Gurlitt is 'graag bereid' deze voorstellen in overweging te nemen, mits de werken tegen marktwaarde worden aangekocht. Omdat zijn vader, de kunsthandelaar Hildebrand Gurlitt, de werken 'legaal' heeft verkregen van de nazi's 'komen andere alternatieven als terugverkoop door musea niet in aanmerking'.

Entartete Kunst
Onder het bewind van Adolf Hitler werden in de periode tussen 1933 tot 1945 in opdracht van propagandaminister Joseph Goebbels kunstwerken met het stempel Entartete Kunst - de term voor eigentijdse kunst die 'ontaard, gedegenereerd' was van het Arische ideaalbeeld - in beslag genomen.

Duitse handelaren kochten in die jaren voor spotprijzen veel kunst van Joodse kunstverzamelaars en families. Onder de handelaren bevond ook Hildebrand Gurlitt. Zijn zoon Cornelius Gurlitt erft in 1956 meer dan 1400 kunstwerken na het overlijden van zijn vader Hildebrand Gurlitt.

'Dynastie kunsthistorici'
Op de site van Cornelius Gurlitt staat dat Gurlitt, die stamt uit een 'grote dynastie van kunsthistorici', pas roofkunstclaims in behandeling wil nemen nadat de verzameling is teruggegeven door het Openbaar Ministerie. Volgens de woordvoerder van Gurlitt liggen er nu claims op veertig kunstwerken; 'ten hoogste 3 procent' van de collectie die door justitie in beslag werd genomen. De Duitse autoriteiten houden het nog steeds op 593 mogelijke gevallen van roofkunst.

Gurlitt stelt 'de enige rechtmatige eigenaar' van de verzameling te zijn. Teruggave van kunstwerken aan erfgenamen van joodse eigenaren behoort volgens de site tot de mogelijkheden. Maar daarbij kan wel 'betaling van een passende vergoeding' als voorwaarde worden gesteld, of de verdeling van de opbrengst na een gemeenschappelijke verkoop.

Hannes Hartung, advocaat van GurlittBeeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden