Nieuwswinnaar Oskar Back-vioolconcours

Coraline Groen wint Oskar Back Prijs van het Nederlands Vioolconcours

De Oskar Back Prijs van het Nederlands Vioolconcours 2020 is gewonnen door de Haagse violist Coraline Groen (24). Op de finaleavond, zaterdag in TivoliVredenburg Utrecht, liet ze Charlotte Spruit (19) en Leon Blekh (20) achter zich.

Guido van Oorschot
Coraline Groen op de finaleavond met het Residentie Orkest en dirigent Anja Bihlmaier. Beeld Foppe Schut
Coraline Groen op de finaleavond met het Residentie Orkest en dirigent Anja Bihlmaier.Beeld Foppe Schut

Het ‘Oskar Back’, een tweejaarlijks concours, is vernoemd naar de Oostenrijkse grondlegger van de Nederlandse vioolschool. De eerste prijs mondt niet zelden uit in een fraaie carrière. Tot de eerdere winnaars behoren Emmy Verhey, Jaap van Zweden en Simone Lamsma.

Volgens de jury speelde Coraline Groen Mozarts Vierde vioolconcert en Ravels Tzigane ‘stijlbewust, met gevoel voor lange lijnen en lef om de meest ingetogen klanken te produceren’. Naast de juryprijs (12 duizend euro) won ze de publieksprijs (duizend euro).

Hoe ze het geld gaat besteden weet Groen nog niet. ‘Misschien wordt het het begin van een goede viool of strijkstok. En anders spendeer ik het aan muziekprojecten of verdere lessen.’

Groen, een leerling van Vera Beths, studeerde in december 2019 af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze kreeg een 10 met onderscheiding. Deze week begint ze als violist aan een proeftijd bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Woendag en vrijdag speelt ze lunchconcerten in respectievelijk het Amsterdamse Concertgebouw en TivoliVredenburg Utrecht.

De Davina van Wely Prijs, voor violisten tussen 14 en 17 jaar, werd gewonnen door de 17-jarige Hagenaar Kaya Gür. Ook hij is een student van het Koninklijk Conservatorium.

Lees verder

Merlijn Kerkhof schreef eerder over het belang van het Nederlands Vioolconcours voor de carrière van jonge violisten. Wie wint, schept hoge verwachtingen, gezien de eerdere winnaars.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden