Controle en intuïtie hand in hand

In Oost-Azië is kalligrafie een hooggeëerde kunstvorm. Elke lijn, veeg of klodder verraadt, als het goed is, het uiterst persoonlijke handschrift van de penseelvoerder. Niet alleen gevoel voor techniek en compositie, maar ook emoties kleuren het schoonschrift. Voor Wild Cursive (2005) heeft het ruim vijfentwintig jaar oude Taiwanese moderne dansgezelschap Cloud Gate Dance Theatre zich laten inspireren door de Kung Chao, een stijl van kalligraferen die als zeer esthetisch te boek staat. Het resultaat is inderdaad mooi. Maar niet op een kille, ongenaakbare manier.

Mirjam van der Linden

In eenvoudig zwarte balletpakjes en broeken begeven de dansers zich tussen verticale banieren van rijstpapier waarop zwarte inkt naar beneden is gedruppeld of druppelt. Zo logisch én ongrijpbaar als de verschillende patronen zijn ook deze fantastische bewegers. Hun stijl is een onwaarschijnlijk organische combinatie van sensualiteit en kracht, van vloeiende lijnen en explosieve uithalen van armen of benen die overduidelijk uit de martial arts komen. Hier gaan controle en intuitie hand in hand.

Vooral de (vele) vrouwen in deze voorstelling verbazen. Zij kunnen in een split second veranderen van golvend satijn in snijdend riet, van teer poppetje in gevaarlijke krijger. Door deze felle omslagen krijgt de stilering iets onvoorspelbaars en spannends.

‘Het leven’, met al zijn verschillende dynamieken, komt voorbij. De sfeer is ingetogen of uitbundig, bespiegelend of direct, lieflijk of vijandig.

En ondanks de vele solistische momenten vormen de dansers ook nu en dan een eenheid, een meanderende kluwen die één adem lijkt te hebben.

Boven alles toont Wild Cursive van choreograaf Lin Hwai-min een beheersing van techniek en energie die je niet vaak ziet. De dansers kunnen haarscherp van niets naar alles gaan. Zelfs het moment van stilstand is nog zo geladen dat het als beweging overkomt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden