Conservator Boymans maakt keuze Biennale

Karel Schampers, hoofdconservator moderne kunst van museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, gaat voor de komende Biennale van Venetië de tentoonstelling in het Nederlandse paviljoen organiseren....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Schampers is volgens directeur Melle Daamen van de Mondriaan Stichting 'uit een klein groepje van 10 à 15 kandidaten' gekozen, om zijn 'internationale contacten en zijn brede kennis van de beeldende kunst'. 'Zeker voor zo'n grote Biennale als Venetië is een netwerk van het allergrootste belang', aldus Daamen. 'En dat heeft Schampers. Samen met Rudi Fuchs geniet hij de meeste bekendheid in het buitenland.'

Schampers organiseerde de afgelopen jaren spraakmakende tentoonstellingen met onder anderen de Nederlandse schilder Rob Scholte, de Amerikaanse fotografe Cindy Sherman, de Amerikaanse multimediakunstenaar Matthew Barney en de Britse Sarah Lucas. Schampers kwam vroeg met deze kunstenaars: voor de meesten gold de tentoonstelling in Rotterdam als introductie bij het Nederlandse publiek.

Behalve conservator is Schampers van 1993 tot 1996 ook bestuurslid van de Mondriaan Stichting geweest. Maar volgens Daamen speelt die betrokkenheid bij de Stichting 'geen rol' bij Schampers' uitverkiezing nu. 'Ik heb al veel eerder aan Schampers gedacht als commissaris voor de Biennale, maar als iemand tegelijkertijd ook in het bestuur van de Mondriaan Stichting zit, kun je zo'n benoeming absoluut niet geloofwaardig maken aan de buitenwereld. Nu kan dat wel. Het is anderhalf jaar geleden dat Schampers die bestuursfunctie bekleedde. In de tussentijd is bijna het gehele bestuur vervangen', aldus Daamen.

Schampers zal zijn keuze voor de kunstenaar die in 1999 het Rietveld-paviljoen op het Biennale-terrein gaat inrichten, voor het eind van dit jaar bekendmaken. De Mondriaan Stichting heeft een budget van 500 duizend gulden beschikbaar gesteld. Datzelfde budget kregen de twee commissarissen Leontine Coeleweij en Arno van Roosmalen, die in 1997 verantwoordelijk waren voor de Nederlandse inzending van Aernout Mik en Willem Oorebeek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden