Congolees in België bestrijdt Kuifje in Afrika

De controverse rond Kuifje in Afrika gaat een nieuw hoofdstuk in, nu een Congolese student een aanklacht tegen het stripalbum uit 1931 heeft ingediend bij de Brusselse onderzoeksrechter....

Anneke Stoffelen

Vorige maand verplaatsten boekwinkels in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten het stripalbum al van de jeugd– naar de volwassenenafdeling. Dat was een gedeeltelijke tegemoetkoming aan een oproep van de Britse Commissie voor Rassengelijkheid om het album van Hergé helemaal niet meer te verkopen.

Kuifje in Afrika is door de jaren heen al vaker in opspraak geraakt vanwege de stereotypen die Hergé gebruikte. De Afrikanen in het boek spreken een debiel taaltje en dragen Kuifje als hun held rond in een stoel. Hergé verdedigde zich altijd met het argument dat hij de Afrikanen afbeeldde zoals ze door de Belgen in de koloniale tijd werden gezien.

Toen het album in 1946 werd omgezet in kleur, paste Hergé het verhaal enigszins aan, maar de kritiek bleef.

De Brusselse rechtbank doet nu een vooronderzoek om te bepalen of de klacht van Monondo Bienvenu ontvankelijk kan worden verklaard.

Volgens De Morgen vreest Moulinsart dat de controverse rond het album de komende Kuifje-films, die in Hollywood worden geproduceerd, zal schaden. Het is nog maar de vraag of die angst gegrond is, want de commotie eerder in Engeland en de Verenigde Staten deed de uitgeverij meer goed dan kwaad. Bij internetwinkel Amazon belandde Kuifje in Afrika na de oproer even in de toptien van best verkochte boeken en werd het album 38 keer vaker besteld dan normaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden