Groen of Grijs

Confetti, een goed idee?

Confetti Beeld
Confetti

Binnenkort is het carnaval. Daar hoort confetti bij! Maar wat betekent dat voor het milieu?

Loethe Olthuis

Confetti, dat zijn toch papieren rondjes?

Was het maar waar. De meeste confetti is tegenwoordig van kunststof, eventueel met een metallic coating. En naast de ‘ouderwetse’ rondjes heeft zulke confetti alle vormen, kleuren en maten: van hartjes tot cijfers.

Klinkt wel leuk.

Het is ook leuk en dat is meteen het probleem. Het is heel verleidelijk om tijdens de carnavalsoptocht regenbestendige plastic confetti te strooien of Prins Carnaval te ontvangen met een confettikanon dat glitterconfetti afschiet.

Confettikanon?

Die zijn er in allerlei soorten. Opruimen lukt bijna niet. Daarom is confetti in sommige gemeenten verboden.

Dat geldt toch alleen voor buitengebruik?

Klopt. Binnen kun je confetti stofzuigen of wegvegen.

Is confetti een groot milieuprobleem?

Niet zo groot als de 7 miljard rondslingerende sigarettenpeuken, zegt stichting NederlandSchoon. Maar ook confetti draagt flink bij aan de hoeveelheid zwerfafval. Buiten verbrokkelt kunststof confetti uiteindelijk, maar breekt nooit af, zegt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Het blijft dus voor eeuwig bestaan. Daardoor komen zulke ‘microplastics’ ook steeds vaker terecht in onze voedingsmiddelen, zegt de Plastic Soup Foundation.

Is papieren confetti beter?

Wel beter, want papier breekt in de grond of water in ongeveer een half jaar af. Maar goed: nee. Papieren confetti is gekleurd en het is niet duidelijk hoe schadelijk die inkt is voor het milieu. Bovendien is papieren confetti tegenwoordig vaak behandeld met brandvertragers, ook niet fijn voor het milieu. Tenslotte heeft veel papieren confetti een glanzende plastic coating.

Is er een beter alternatief?

Voor confetti van gerecycled papier zijn in ieder geval geen nieuwe vezels gebruikt en het is niet extra gekleurd. Kranten- of tijdschriftinkt is voor zover bekend geen groot milieurisico, zegt Papier Recycling Nederland. Maar er is één probleem: het wordt verkocht als ‘krantenpapier-confetti’, maar is gemaakt van tijdschriften. Daardoor zouden er nog restjes kunststof van luxe covers op kunnen zitten.

En het beste?

Buitenshuis geen confetti ! Maar als de gemeente het goedkeurt zijn ‘bioconfetti’, van maïszetmeel of rijstpapier met voedingskleurstoffen en ‘bladconfetti’ van gedroogde (bloem)blaadjes een goede keus.

Is zulke confetti niet erg duur?

Blaadjes- en bi-confetti zijn een stuk prijziger dan andere confetti en vooral geschikt voor feesten en bruiloften. Maar confetti van gerecycled papier is pakweg net zo duur als ‘gewone’ papieren confetti.

Product: papieren confetti; bioconfetti; (bloem)bladconfetti

Prijs: (gerecyclede) papieren confetti 20 kg ca. € 40,-; bioconfetti: 880 g ca. € 13,-; bladconfetti: 5 zakjes = 10 handjesvol € 43,20 (of gratis zelf maken)

Oordeel: kunststof/metallic confetti: geen ster; papieren confetti: *, gerecyclede papieren confetti: **, bio-confetti/bladconfetti: ****

Verkrijgbaar: feestwinkels, internet. (Bloem)bladconfetti kun je ook zelf maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden