Conchita als zomergast

Tv-recensie

Het introdeuntje van Zomergasten was gisteravond nog maar nauwelijks weggestorven of presentator Wilfried de Jong leunde al over de tafel om even bij zijn gast, thrillerschrijfster Saskia Noort, te informeren of ze wel een echte televisiekijker was.

Je hebt seriekijkers, filmfanaten, sportverslaafden, maar de echte tv-kijker, de mens die op welk moment van de dag hij het toestel ook aanzet wel iets van z'n gading vindt, lijkt met uitsterven te worden bedreigd. Daarom is het goed dat er reservaten zijn als de tv-recensie, waar zij in groepen van één (echte tv-kijkers functioneren het best in groepen van één) kunnen worden uitgezet.

Met Noort had Zomergasten in de roos getroffen: ze was een echte tv-kijker, eentje van de oude stempel. Ze keek 'trouw' het achtuurjournaal, De Wereld Draait Door, Pauw & Witteman en ... gemompel... (hier kon de kijker zijn eigen favoriete, dagelijkse nieuwsshow invullen). En ja, natuurlijk ook veel series op Netflix.

Als liefhebber van zowel lichte als zware actualiteit - en als echte tv-kijker - had Noort vermoedelijk een dag eerder aan de buis gekluisterd gezeten bij het verslag van de botenparade van de Gay Pride. Die tamelijk uitzinnige toestand - volgens acteur Patrick Martens 'het leukste feestje van het jaar' - werd gepresenteerd door drie mannen die 'degelijkheid' in Chinese tekens op hun onderarm zouden tatoeëren als ze tenminste niet zo degelijk waren: Kees Tol (die iedere werkdag - in herhaling - met Nick & Simon door Zuid-Afrika kachelt), cabaretier Richard Groenendijk en de man aan wie je je nooit een buil kan vallen: Art Rooijakkers.

Art en Richard zaten aan een tafeltje langs de kant en analyseerden wat ze zagen, als de Van Gelder en Van Marwijk van de extravaganza.

De eerste boot was die van het Aidsfonds, die voor de parade uit voer, ter nagedachtenis aan de bij de MH17-ramp omgekomen aidsonderzoekers.

Art: 'Ik zie mensen huilen, heel indrukwekkend.'

Hij pakte een witte roos en zwiepte die richting de verdrietige opvarenden, bij wijze van eerbetoon.

Daarna werd het toch nog gezellig: gewapend met een roze microfoon ging Kees Tol op pad. Als Aart Staartjes die de goedheiligman een willekeurige haven binnenloodst, achtervolgde Kees de ongeschoren Songfestivalkeizer(in) Conchita Wurst. Na een kort diepte-interview ('What do you think of the Parade?' 'I love it.'), vroeg Art hoe Conchita Kees eigenlijk noemde. 'Want jij noemt haar Conchita, hoor ik.'

'Ja, Conchita. En zij noemt mij Kees,' zei Kees.

Art: 'Kees?'

Kees: 'Kees.'

Art: 'Hartstikke mooi.'

Verder waren er vooral BN'ers, die met gulle hand over de boten waren uitgestrooid: een kanariegeel overhemd met daarin het gebronsde lijf van Cornald Maas, Willeke Alberti met een oranje baseballpet en Jan Smit op de 'De Grote Vakantiespecialist'-boot.

Wie behoefte had aan nog meer camp - en een echte tv-kijker heeft niet snel genoeg - kon later op de avond nog zien hoe de Toppers op een vliegend tapijt de Amsterdam Arena binnenzeilden. Dat het optreden al meer dan een jaar oud was, deed niets af aan de amusementswaarde: René Froger met zijn gebruikelijke pathos voor een uitzinnig stadion vol als sjeiks en haremdames verklede karaokefanaten In een groen groen groen groen knollenland ten gehore zien brengen, da's zo ongeveer het summum voor de echte tv-kijker.

Toch zat dat fragment gisteren niet in Noorts ideale tv-avond. Te kort dag, denk ik.

Toch jammer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.