Concertgebouworkest voor het eerst door vrouw geleid

Het Koninklijk Concertgebouworkest zal komend seizoen voor de allereerste keer in zijn bijna 120-jarige geschiedenis worden gedirigeerd door een vrouw....

ANP

Alsop is een 'rijzende ster' aan het muziekfirmament en stond al voor orkesten van naam en faam in meerdere delen van de wereld. 'In Europa zijn we geloof ik nog wat conservatief als het gaat om vrouwen voor het orkest, in Amerika is het al iets gewoner, er zijn er daar vier of vijf', vertelt adjunct-directeur Artistieke Zaken Joel Ethan Fried van het orkest.

Alsop wordt een sterk betrokken musicus genoemd, die professionaliteit combineert met warmte en spirit. Daarom werd ze althans in 2003 'Gramophone Magazine Artist of the Year'.

Marin Alsop werd in 2002 Eerste Dirigent van het Bournemouth Symphony Orchestra in Groot-Brittannië en is ook 'Conductor Laureate' van het Colorado Symphony Orchestra en artistiek directeur van het Cabrillo Festival.

Dat ook zij op 8 juni volgend jaar Sjostakovitsj dirigeert, is geen verrassing. De man werd in 2006 precies honderd jaar geleden geboren en dat wordt ook door het Concertgebouworkest uitgebreid gevierd. Er is een zogenoemd Sjostakovitsj+ Festival, met veelal wat minder gehoorde werken van de geliefde componist.

Het orkest doet wat minder aan de 250ste verjaardag van Mozart, omdat dat meer een zaak van kamerorkesten is.

Een ander opvallend dirigentendebuut komend seizoen bij het Concertgebouworkest is dat van de veteraan Zubin Mehta, onder meer bekend van het Israel Philharmonic Orchestra, de Bayerischen Staatsoper en het New York Philharmonic Orchestra. Nooit eerder stond hij voor het Concertgebouworkest. Eind dit jaar dirigeert hij het KCO in Bruckners Achtste Symfonie. Die stond weliswaar recent al op het repertoire, maar het was een droom van de dirigent zelf, vertelt algemeen directeur Jan Willem Loot: 'Hij herinnerde zich het Concertgebouworkest ooit eens gehoord te hebben met Bruckner 8, toen nog onder leiding van Van Beinum. Hij zei 'Als ik deze Bruckner mag doen, dan is dat een droom die uitkomt.' '

Lorin Maazel tenslotte komt in mei 2006 met een eigen programma op basis van de Ring van Wagner: 'Ring zonder woorden' in tachtig minuten.

Chefdirigent Mariss Jansons is zoals aangekondigd komend seizoen niet zo heel veel bij het Concertgebouworkest, globaal gezegd zes weken in Nederland en zes weken in het buitenland. Hij liet vooraf al weten dat hij vindt dat een chef ook weer niet al te veel met zijn orkest moet werken, om 'overexposure' te voorkomen.

Van de meer dan negentig werken die het Concertgebouworkest komend seizoen uitvoert, zijn er twintig helemaal nieuw voor het gezelschap. 'Dus we hebben wel het lef nieuwe wegen in te slaan', aldus Fried.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden