Concerten Vredenburg in de knel

Tegen de verwachting in lukt het Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht niet tijdig concerten te verplaatsen naar twee geplande tijdelijke podia....

Vredenburg wordt gedeeltelijk gesloopt. Op dezelfde plek komt het Muziekpaleis, waarin Vredenburg, poppodium Tivoli en jazzpodium SJU zullen zijn gevestigd. Tijdens de verbouwing wordt uitgeweken naar twee andere podia, tot minstens 2011.

Naar nu blijkt zal het alternatief voor de grote zaal van Vredenburg, een gewijzigde versie van de huidige Pepsi Stage in Amsterdam, op zijn vroegst op 1 december 2007 gereed zijn. Dit podium is gepland langs de A2 bij Leidsche Rijn. Het monumentale evenementencentrum de Leeuwenbergh, de vervanger van de kleine zaal, is op zijn vroegst 1 oktober gereed.

Daarmee valt er een flink gat in de programmering. Hoe Vredenburg dat gaat opvullen, is nog niet duidelijk, zegt adjunct-directeur Dick te Winkel. ‘Maar Utrecht staat vol met kerken, podia en concertzalen. Met hen en met de festivals en musici zijn we in gesprek om de programmering zo goed mogelijk overeind te houden.’

De Stichting Stop Luchtverontreiniging Utrecht heeft bezwaar gemaakt tegen het podium langs de A2. ‘Die zaal zal zoveel bezoekers trekken dat de eisen aan de luchtkwaliteit niet zullen worden gehaald’, zegt Kees van Oosten van de SSLU.

De aanvragen voor een bouw- en sloopvergunning voor de Leeuwenbergh, nodig om het fragiele 16de-eeuwse gebouw speelklaar te maken voor de kamermuziekconcerten, zijn afgelopen week pas verstuurd.

Uitstel van de bouw van het Muziekpaleis, om de programmering in de eerste helft van het seizoen te waarborgen, is volgens een gemeentewoordvoerder geen optie. Bij uitstel komt de stad afspraken met vastgoedinvesteerder Corio niet na, en dat kan een miljoenenclaim opleveren. Corio is eigenaar van Hoog Catharijne en daarom nauw betrokken bij de bouw van het Muziekpaleis.

Het festival Oude Muziek, gehouden in de laatste week van augustus, is op de hoogte van de vertraging bij de oplevering. ‘We zijn druk zoekende naar andere speelplekken’, zegt een woordvoerder. Het festival hield de afgelopen jaren haar grootste concerten in de grote zaal van Vredenburg. ‘Mogelijk moeten we concerten tegelijkertijd gaan houden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden