Postuum

Conceptuele kunst verliest zijn pionier

Hij bracht met Geert van Beijeren de conceptuele kunst naar Nederland. Adriaan van Ravesteijn overleed vorige week dinsdag, 76 jaar oud.

Van Ravesteijn (r) en van Beijeren (l) in 2001. Beeld HH
Van Ravesteijn (r) en van Beijeren (l) in 2001.Beeld HH

Samen met Geert van Beijeren zorgde Adriaan van Ravesteijn in de jaren zeventig voor de introductie van minimale en conceptuele kunst in Nederland. Ze presenteerden in hun galerie Art & Project tal van destijds jonge, maar nu gerenomeerde kunstenaars als Carl Andre, Richard Long, Carel Visser en John Baldessari.

Tien jaar geleden stierf Geert van Beijeren. Gisteren maakte het Kröller-Müller Museum het overlijden bekend van Adriaan van Ravesteijn.

Cultureel erfgoed

Dat uitgerekend het Kröller-Müller dit bericht bekend maakte, is niet verwonderlijk. Dankzij de goede contacten met Van Beijeren en Van Ravesteijn ontving het museum twee jaar geleden ruim 200 werken uit hun privécollectie. De schenking tekende het duo: ze verzamelden door de jaren heen veel kunst van 'hun' kunstenaars, maar begrepen maar al te goed dat dit pionierswerk, van conceptuele en minimalistische oorsprong, ook behoorde tot het culturele erfgoed. 'Verkoop is voor ons nooit een optie geweest', bekende Van Ravesteijn destijds. Al eerder hadden ze omvangrijke donaties gedaan aan het Museum of Modern Art in New York, Gemeentemuseum Den Haag, Rijksmuseum Twenthe in Enschede en Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.

Van Ravesteijn studeerde bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft en begon, samen met Van Beijeren, Art & Project in 1968 in Amsterdam. Ze brachten er 'moeilijke', maar spraakmakende kunst en kregen ook bekendheid door hun kunstenaarsbulletins. In 1989 verhuisden ze naar Slootdorp. Daar sloten ze hun galerie twaalf jaar later: 'We worden allebei alleen maar ouder en krakkemikkiger.'

Inmiddels is hun hele verzameling van 850 'authentieke' kunstwerken museaal ondergebacht. 'Nu kan ik dood', zei Van Ravesteijn twee jaar geleden nog in de Volkskrant. 'Alles heeft zijn juiste plaats gevonden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden