Computer verslaat mens bij tekstherkenning

Amsterdam Iedereen die wel eens een mailtje verstuurt via een website, bijvoorbeeld om via Marktplaats.nl contact op te nemen met een aanbieder, kent het plaatje met de verdraaide en doorgestreepte letters en cijfers....

Bard van de Weijer

Dit overtikwerkje is bedoeld om te voorkomen dat spammers het systeem misbruiken om internetters te bestoken met ongewenste mailtjes. Het idee erachter is simpel: machines kunnen de verwrongen teksten niet lezen, mensen wel. Dus alleen mensen kunnen via deze websites mails versturen.

Helaas blijken zogenoemde bots zo goed te worden in het ontrafelen van deze ‘captcha’s’, dat ze steeds ernstiger verminkt moeten worden om de software van spammers om de tuin te leiden. Dat leidt ertoe dat het menselijk brein de captcha’s (wat staat voor Completely Automated Public Test to tell Computers and Humans Apart) soms ook niet meer kan ontwarren, waarmee het middel erger dreigt te worden dan de kwaal.

Google zegt nu een oplossing te hebben gevonden voor het probleem. In plaats van letters, ontdekten onderzoekers van het internetconcern, is het beter om alledaagse afbeeldingen te tonen, bijvoorbeeld van een papegaai of een vliegtuig. De gebruiker moet deze vervolgens rechtop zetten.

Mensen kunnen dit kunstje feilloos. Voor computers is deze opdracht een ramp, zolang het niet gaat om gezichten en landschapsafbeeldingen, want die kunnen apparaten juist weer wel goed herkennen.

Helaas blijken mensen ook niet altijd even goed te zijn in het rechtop zetten van afbeeldingen. Niet iedereen weet bijvoorbeeld feilloos de bovenzijde te vinden van een Mondriaan.

Dus legde Google de afbeeldingen eerst voor aan een testpanel. Als de leden daarvan unaniem de juiste ‘rechtopstaande’ plaat eruit kiezen, wordt deze als bruikbaar bestempeld.

Gebruikers vinden het bovendien aardiger om plaatjes rechtop te zetten dan onleesbare teksten te ontcijferen, merkte Google. De methode werkt daarnaast makkelijker op mobiele telefoons met een touchscreen, die minder geschikt zijn voor het invoeren van teksten.

Google hoopt met de techniek de spammers weer een paar jaar op achterstand te zetten. Maar een ding is zeker: ook deze beveiligingslinie zal ooit breken.

Bard van de Weijer

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden