Computer kan plaag zijn voor de wereld

De problemen die we gaan beleven met onze computers in het jaar 2000 zijn volgens Newsweek 'the ultimate indignity: the world laid low by two lousy digits'....

Newsweek heeft er een sensationeel verhaal van gemaakt. De paniek-collage brengt de beste tijden van het maandblad Kijk in herinnering. 'The day the world crashes', schreeuwt de omslag. Binnenin kan de lezer smullen van de ergste scenario's: op het nieuwjaarsfeestje gaat om twaalf uur het licht uit. Liften vallen uit omdat hun computer denkt dat het allang tijd is voor een onderhoudsbeurt. Burgers moeten telefoonrekeneningen betalen van honderd jaar.

Maar het kan nog veel erger: ziekenhuismachines vallen uit, waardoor het laatste wat de patiënten zien voor hun dood Youp van 't Hek is. Door een fout van de controlechips in kerncentrales ontstaan stralingsproblemen 'waarbij vergeleken Three Miles Island een picknick was'.

Nu al zijn er tekenen van een op handen zijnde 'bureaucratic meltdown': in Kansas kreeg een vrouw van 104 een oproep voor de kleuterschool. De computers van Marks and Spencer hebben per vergissing de vernietiging van tonnen corned beef gelast, omdat ze dachten dat die meer dan honderd jaar oud was.

Anders dan Kijk vroeger deed, stelt Newsweek de lezer uiteindelijk gerust: overheid en bedrijfsleven zijn voldoende gewaarschuwd, en werken nu aan het probleem. De meest waarschijnlijke gang van zaken, die het blad ook geeft, is lang niet zo fascinerend als het rampscenario. Maar het is wel een business van 600 miljard dollar. Siemens Nixdorf werft in The Economist klanten met de dreigende leus: '1 januari 2000 komt eraan, en uw computers kunnen niet tot 2000 tellen.'

Ook zonder het millennium stelt de computer de samenleving voor steeds nieuwe problemen. Dat biedt werk aan ambitieuze Amerikaanse politici. Volgens Time is niet langer de pornografie, maar het online-gokken de nieuwe boeman van het Internet. Dit jaar zal op die manier tussen de 100 en 200 miljoen dollar worden vergokt. 'Iedere twaalfjarige met een creditcard kan blackjack spelen op het Internet', waarschuwt minister van Justitie van Missouri Jay Nixon, die een kruistocht is begonnen.

Ook de privacy heeft te lijden. Volgens een ander artikel in Time kan iedereen met toegang tot het Internet allerlei persoonlijk gegevens naar boven halen: iemands verblijfplaats en al of niet geheime telefoonnummer, zijn strafblad en zijn onroerend goedbezit. 'Het is nooit zo makkelijk geweest om je vrienden en buren te bespioneren'.

Der Spiegel gaat terug naar de tijd dat niet de computer, maar nog gewoon het grootkapitaal voor de problemen in de wereld zorgde. Vier voormalige RAF-terroristen, die met elkaar 65 jaar gevangenis achter de rug hebben, hielden onlangs in Zürich een lezing, volgens Der Spiegel een thuiswedstrijd voor 'streng links' publiek. 'We wilden de zenuwcentra van de heersende klasse treffen', zegt Karl-Heinz Dellwo.

Het weekblad maakt zich kwaad om het gebrek aan berouw van de ex-RAF-leden, die toch menig slachtoffer hebben gemaakt. 'Het was een gerechtvaardigde poging', zegt Roland Mayer, die deelnam aan een roofoverval waarbij vier mensen omkwamen. 'Ik heb nergens spijt van', zegt Knut Folkerts, die 18 jaar heeft gezeten wegens drievoudige moord.

Maar het kapitalisme heeft toch gewonnen. De Europese landen krijgen deze week in alle bladen het advies om hun arbeidsmarkt flexibeler te maken en de sociale zekerheid te beperken. Daarbij wordt onvermijdelijk de loftrompet gestoken over het Nederlandse succes in deze. Time : 'The hottest role model for continental Europe is the Netherlands'. Newsweek: 'Wim Kok turned the Netherlands into a ''blueprint for the rest of Europe'''. Toe maar.

Philippe Remarque

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden