Compromisloze en oprecht enge blackmetal

De geschiedenis van de blackmetal blijft boeien. Het genre werd begin jaren tachtig ingestoken door de Britse band Venom, waaide over naar Scandinavië, waar het genre bij bands als Mayhem en Bathory gedijde in duister satanisme begeleid door snoeiharde do-it-yourself-punk en -metal. Ruim dertig jaar later is de blackmetal springlevend in een veelheid aan subgenres, van heidense folk tot mengvormen met shoegaze en postpunk. De blackmetal is zelfs in hipsterkringen hooggewaardeerd, tot verdriet van de meer sektarische geloofsgenoten.

Voor die laatste groep mag de Nederlandse band Nihill dienen als voorganger in de kerk van het kwaad. Het album Verdonkermaan uit 2012 was nietsontziend in wrede muzikale agressie en werd door de grote Amerikaanse muzieksite Pitchfork bejubeld. Op opvolger Verderf is de zuigende werking van de lawaaidraaikolk nog heviger.

Je kunt in het openingsnummer Ghoul, een onwaarschijnlijke bak snerpende en richtingloze noise, proberen structuur te vinden, maar dat is een heilloze weg.

Het verdient aanbeveling de muziek van Nihill op een subliminale manier zijn werk te laten doen. Ogen dicht, volume op standje ongezond. Dan ontwaar je schoonheid in de stomende ritmes, de snijdende gitaren en de brullende en bij vlagen zelfs verstaanbare voordracht (gruntzang: Michiel Eikenaar) van bijvoorbeeld Carrion Eaters: steeds bruter en harder, dankzij steeds nieuwe lagen bulderende bas en gitaar. Het trage Kolos heeft zowaar iets van een gestructureerd metallied, maar dan wel van de meest angstaanjagende soort.

In het opnieuw ontzagwekkend snel rammende Wielding The Scythe trekt de lucht definitief dicht, sissen de tongen van de serpenten en wordt de luisteraar omhuld door het meest zwartgallige zwart. Het kost moeite de wereld na bijna een uur Nihill weer een beetje optimistisch tegemoet te blikken, maar het is het proberen waard. Als vertolker van de meest compromisloze en oprecht enge blackmetal staat de band momenteel op eenzame hoogte.

undefined

Nihill Beeld Paul Verhagen
NihillBeeld Paul Verhagen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden