Componist spekt eigen zak dankzij Buma/Stemra

AMSTERDAM - Een componist onder het pseudoniem Martin Kingshaw heeft in 2009 ruim 2 miljoen euro ontvangen van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra.

Hij verdiende vooral aan muziek van zijn hand die werd gebruikt tijdens nachtelijke tv-uitzendingen op Nederland 1,2 en 3. Naar aanleiding van de enorme uitkering liet Buma/Stemra accountantskantoor KPMG onderzoek doen naar mogelijk misbruik.

De hoogte van het uitgekeerde bedrag was op zich al reden voor onderzoek (normaal ligt de bovengrens rond de 500 duizend euro) , maar toen bleek dat Kingshaw het pseudoniem is van Paul Gulmans, gingen nog meer alarmbellen af.

SoundAware
Gulmans is directeur en mede-eigenaar van het bedrijf M&I-publishing, dat via het moederbedrijf M&I Holding direct gelieerd was aan SoundAware. Dat laatste bedrijf maakt de software die Buma/Stemra gebruikt om vast te stellen hoe vaak en hoe lang bepaalde muziek is gedraaid op radio of televisie.

Op basis van deze informatie wordt bepaald hoeveel Buma/Stemra moet uitkeren aan rechthebbenden.

In het onderzoek, dat in bezit is van de Volkskrant, stelt KPMG dat M&I Publishing een grootleverancier is van achtergrondmuziek voor Tekst-tv, de teletekstachtige pagina's die dag en nacht op Nederland 1,2 en 3 worden uitgezonden, als er geen andere programmering is.

Nooit teruggevorderd
Omdat KPMG niet hard kon maken dat sprake was van misbruik, werd het uitgekeerde bedrag nooit teruggevorderd. Wel paste Buma/Stemra naar aanleiding van de zaak de bedragen aan die het uitkeert voor elke seconde dat muziek op Tekst-tv wordt uitgezonden.

De directie van Buma/Stemra is volgens de onderzoekers lange tijd te weinig actief geweest om de 'verwevenheid tussen M&I Publishing en SoundAware' te beëindigen, terwijl ze al langer van die nauwe banden op de hoogte was. Paul Gulmans wil, ondanks herhaalde pogingen daartoe, niet op de zaak reageren.

Veel leden van Buma/Stemra zijn boos dat het bestuur van de organisatie het onderzoek niet openbaar heeft gemaakt. Al sinds 2004, toen Buma/Stemra de software van Sound­Aware begon te gebruiken, krijgen veel componisten volgens eigen zeggen substantieel minder geld uitgekeerd. Klachten daarover worden door Buma/Stemra genegeerd, zeggen zij. Het voorval met Gulmans zou volgens hen aantonen dat het systeem gevoelig is voor malversaties.

Groter probleem
Volgens diverse componisten, die op anonieme basis met de Volkskrant spraken, staan de problemen met de software, en de ontkennig daarvan door Buma/Stemra, bovendien voor een veel groter probleem. Buma/Stemra, zo stellen zij, is een 'financiële black box'. 'Niemand heeft goed zicht op de gelden die binnenkomen en wat daarmee precies gebeurt.'

Veel componisten hebben al jaren het idee dat ze niet het geld krijgen van Buma/Stemra waar ze recht op hebben. 'Hoe kan het anders dat je altijd extra geld krijgt, als je, nadat je je afrekening hebt ontvangen, nog een keer flink aan de boom schudt?', aldus een van een hen.

Lees over de 'financiële blackbox' Buma/Stemra in de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden