Weblog

Componist: 'Als Beethoven nu leefde, zou hij muziek schrijven voor games'

Ooit was het de sluitpost bij de productie van een computerspel, nu is gamesmuziek een serieuze zaak voor serieuze componisten. Hun werk wordt morgen gespeeld door een symfonisch orkest in de Heineken Music Hall.

Peter van Ammelrooy
De componist van de Oscar-winnende muziek van Pixars Up begon ooit met het musiceren voor computerspellen. Beeld Pixar
De componist van de Oscar-winnende muziek van Pixars Up begon ooit met het musiceren voor computerspellen.Beeld Pixar

'Als Beethoven vandaag de dag had geleefd, had hij muziek geschreven voor games.'

Als Beethoven nu leefde had hij een vakgenoot kunnen zijn van Tommy Tallarico, een 46-jarige Amerikaan die de muziek heeft geschreven voor honderden games. Morgen, woensdag 12 november, brengt Tallarico muziek van zichzelf en andere gamescomponisten in de Heineken Music Hall in Amsterdam, compleet met symfonisch orkest.

Volgens Tallarico is gamesmuziek de grootste verandering die 'klassieke' muziek de afgelopen dertig jaar heeft ondergaan - vandaar zijn uitspraak dat Ludwig van Beethoven eind 18de eeuw een heel andere carrière had gekend als er toen als PlayStations en Xboxen waren geweest.

In den beginne waren er alleen bliepjes... Beeld Nintendo
In den beginne waren er alleen bliepjes...Beeld Nintendo

Lokaal orkest

Het optreden in Amsterdam is er een in een lange reeks, die Tallarico onder de vlag van 'Video Games Live' sinds 2006 heeft georganiseerd, samen met mede-gamescomponist Jack Wall. Het duo heeft een kleine groep muzikanten en technisch personeel rond zich verzameld waarmee ze rondtrekken. Voor elk concert wordt een lokaal orkest ingehuurd, dat vaak pas een dag voor het optreden en de dag zelf de muziek instudeert.

De Amerikaan kreeg als 10-jarige de smaak te pakken toen hij met een cassetterecorder in speelhallen de muziek van games opnam en zijn eigen montages ten gehore bracht voor buurtgenoten. Later ging Tallarico aan de slag als tester van games. Toen hij constateerde dat de geluidsband vaak de sluitpost was voor gameontwikkelaars, bood hij zich aan als componist.

Tallarico heeft inmiddels de muziek voor meer dan 275 games op zijn naam staan, waaronder Earthworm Jim, Color a Dinosaur, Demolition Racer, Treasures of the Deep, Messiah, MDK, Flip's Twisted World, Wild 9, Unreal, Cool Spot, Spot Goes to Hollywood, Spider-Man (2000), RoboCop versus The Terminator, Maximo, Pac-Man World, Another World (Mega Drive), Prince of Persia, Tony Hawk's Pro Skater en Advent Rising.

Tallarico schreef onder andere de muziek voor Prince of Persia uit 1989. Beeld Ubisoft
Tallarico schreef onder andere de muziek voor Prince of Persia uit 1989.Beeld Ubisoft

Aerosmith

De muzikale belangstelling is wellicht ook niet uit de lucht komen vallen: Tallarico is een neef van Steven Tyler, de zanger van de Amerikaanse rockgroep Aerosmith.

Video Games Live is nu Tallarico's belangrijkste onderneming, met twee tot vier optredens per maand. Het evenement doet voor de eerste keer Nederland aan.

Het is nog onzeker van welke games er woensdag muziek te horen zal zijn. Het programma wisselt bij elk optreden, zegt Tallarico, die zelf nummers op elektrische gitaar begeleidt, al krijgt het publiek wel een aantal vaste succesnummers te horen.

Het concert is uitdrukkelijk ook bedoeld voor mensen die weinig met games hebben. 'We willen de wereld laten zien hoe belangrijk games uit cultureel en artistiek oogpunt zijn geworden, terwijl we tegelijkertijd een hele nieuwe generatie willen laten kennismaken met symfonische concerten', aldus Tallarico.

null Beeld Video Games Live
Beeld Video Games Live

Drie cd-compilaties

De componist heeft sinds 2008 ook al drie cd-compilaties met gamesmuziek uitgebracht, Video Games Live: Level 1 (en Level 2 en Level 3). De laatste verscheen dit jaar.

Video Games Live heeft veel navolging gekregen: onder de vlag van de NCRV zijn een aantal gamesconcerten georganiseerd en dit jaar speelde het Residentie Orkest nog een compilatie van nummers uit computerspellen.

Ludwig van Beethoven had trouwens vandaag de dag ook niet bang hoeven te wezen dat hij zijn hele leven alleen maar muziek voor computerspellen zou schrijven. De Amerikaanse componist Michael Giacchino begon zijn carrière bij Disney Interactive, de gamesdivisie van het Amerikaanse amusementsconcern.

In 2001 werd hij 'ontdekt' door de Amerikaanse tv- en filmregisseur J.J. Abrams, die hem drie jaar later inhuurde voor de tv-serie Lost.

Giacchino won daar in 2005 een Emmy voor - de hoogste tv-onderscheiding in de VS - en won in 2010 een Golden Globe, twee Grammy's, een BAFTA en een Oscar voor de muziek van Up, de tekenfilm van Pixar.

Video Games Live trekt al negen jaar de wereld rond. Beeld Video Games Live
Video Games Live trekt al negen jaar de wereld rond.Beeld Video Games Live

Voor het optreden in de Heineken Music Hall zijn nog kaarten verkrijgbaar, vanaf 27,50 euro (prijs voor kinderen tot 15 jaar).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden