Compaq koopt voor drie miljard dollar Tandem

Compaq, de grootste pc-fabrikant ter wereld, neemt Tandem Computers over, marktleider op het specialistische gebied van mainframe-computers. Met deze megadeal is een bedrag van ongeveer 3 miljard dollar, 5,8 miljard gulden, gemoeid....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Terwijl Compaq zich vooral beweegt op de massamarkt van personal computers, concentreert Tandem zich op de grote instellingen als banken, die computers verlangen die nooit uitvallen of fouten maken. In Nederland heeft Tandem bijvoorbeeld 85 procent van de markt van geldautomaten.

Tandem heeft moeilijke jaren achter de rug, omdat de gewone pc's steeds krachtiger werden, waardoor concurrenten als Hewlett Packard en Sun oprukten in zijn voorheen zo beschermde markt. Om weer rendabel te worden, verkocht Tandem bepaalde systemen in licentie aan concurrenten, onder wie Compaq. Begin vorig jaar moest Tandem-oprichter Jimmy Treybig het veld ruimen. Hij werd opgevolgd door de Nederlander Roel Pieper.

Compaq wil de overname betalen met eigen aandelen. Een aandeel Tandem is volgens het bod 0,21 aandeel Compaq waard. Het bod waardeert de aandelen Tandem op 22,42 dollar, dat is bijna 50 procent hoger dan de beurskoers van afgelopen vrijdag. Als de transactie doorgaat moet Compaq, dat juist begonnen was met het inkopen van eigen aandelen, 29 miljoen nieuwe aandelen uitgeven.

'De twee bedrijven samen verschaffen beleggers een duidelijke waardegroei', stelde Earl Mason, de financiële man van Compaq, gisteren. 'De combinatie zal onmiddellijk bijdragen aan de winst.' Bestuursvoorzitter Eckhard Pfeiffer voegde eraan toe dat de totale markt voor Compaq ongeveer verdubbeld tot 650 miljard dollar.

Ook Tandems bestuursvoorzitter Pieper bleek gisteren in zijn sas met de overname. 'De enorme veranderingen binnen de automatiseringswereld vragen een nieuwe aanpak om concurrerend te blijven en marktleider te zijn, een aanpak die gebaseerd is op strategisch partnership. Deze fusie is gebaseerd op dat concept.'

De overname van Tandem betekent dat Compaq zijn klanten een veel breder scala van computers kan aanbieden. Op zijn beurt kan Tandem personal computers van Compaq verkopen.

Enkele maanden geleden wist Compaq een mooie slag te slaan toen concurrent Olivetti zijn pc's bij de Rabobank inruilde voor Compaq-computers. Het financiële systeem van de Rabobank draait op Tandem-apparatuur.

'We gaan complete oplossingen aanbieden', stelde Compaq-bestuursvoorzitter Pfeiffer. 'Van zakcomputertjes en portables, naar geschakelde desktops en werkstations, helemaal tot de grote servers en de enorme parallelle systemen.'

Het overnamenieuws had een gunstige uitwerking op de koers van Tandem. Op de effectenbeurs van New York schoot het aandeel gisteren bijna zes dollar omhoog naar 203/4 dollar. Compaq leverde daarentegen bijna drie dollar in op 1037/8 dollar.

Het in Houston, Texas gevestigde Compaq, nummer 5 in de totale computerbranche, behaalde vorig jaar een omzet van 18,1 miljard dollar. De winst kwam uit op 1,3 miljard dollar. Bij Compaq werken wereldwijd bijna 18 duizend mensen. Tandem, met zijn hoofdkantoor in Cupertino, Californië zette vorig jaar voor 1,9 miljard dollar om en kreeg daarbij een verlies van 23 miljoen dollar voor de kiezen. De door Pieper ingevoerde reorganisatie kostte 52 miljoen dollar. In 1995 haalde Tandem een winst van 96 miljoen dollar.

Compaq en Tandem zijn beide ook gevestigd in Nederland. Volgens woordvoerders heeft de fusie geen gevolgen voor deze vestigingen. 'Er worden geen banen geschrapt en er komt geen verhuizing van de hoofdkantoren', melden beiden. Compaq in Gouda, waar 120 mensen werken, is een pure verkoop- en service-organisatie. Tandem, gevestigd in Hoofddorp, afficheert zich meer als 'oplossingen-aanbieder' voor grote klanten; bij het bedrijf werken 110 mensen.

De aandeelhouders moeten de transactie nog goedkeuren, evenals de Amerikaanse autoriteiten. Waarschijnlijk is de overname in het derde kwartaal van dit jaar rond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden