Dans

‘Common Ground’ is een even precieze als terloopse etalage van machtsmotoriek ★★★★☆

Anouk van Dijk maakte een dansvoorstelling met diepere lagen over wit versus zwart, verheven hofballet versus democratisch straatrepertoire en goddelijke verleiding versus neerbuigende zweepslagen.

Annette Embrechts
Common Ground van choreograaf Anouk van Dijk. Beeld Pippa Samaya
Common Ground van choreograaf Anouk van Dijk.Beeld Pippa Samaya

Laat twee mensen een sprintje trekken aan weerszijden van een blanco dansvloer, en je hebt direct een competitie. In het duet Common Ground, waarmee choreografe Anouk van Dijk (56) haar remigratie van Australië naar Nederland viert, groeit die speels gestarte wedstrijd gestaag uit tot een even precieze als terloopse etalage van machtsmotoriek. Met, voor wie het erin wil zien, diepere lagen over wit versus zwart, verheven hofballet versus democratisch straatrepertoire, goddelijke verleiding versus neerbuigende zweepslagen. In bijna iedere beweging sluipen lichte verwijzingen naar vormen van heerschappij, of dat nu de opwaarts gerichte, voorname presentatie is uit de danskringen rond zonnekoning Lodewijk XIV of het tot het uiterste oprekken van achterwaartse buigingen richting vloer.

Beide dansers – Tara Jade Samaya en Javier Monzón García – zien er bovendien spannend gelijkwaardig uit, met kortgeschoren hoofden boven dezelfde hoekige tuniek van stug neopreen. De tweestrijd zit puur in hun motoriek. Op band mengen radiofragmenten en samples van Charlie Chaplins bekende speech uit The Great Dictator zich met barokmuziek uit de Franse opera en vioolconcerten van Johann Sebastian Bach.

Als de twee dansers in witte outfits synchroon springend uitwaaieren over de witte balletvloer, houden ze elkaar voortdurend in het vizier. Daarna klapt wit om in zwart. Wanneer kleur verschijnt in de lichtbalken om het afgebakende speelveld, trekken beide dansers langzaam hun speelvloer aan gort. Dat begint met een splijting – een wond in de gemeenschappelijke grond – en eindigt met zware mantels op naakte schouders. Common Ground is geen grote spectaculaire terugkeervoorstelling en oogt eerder tijdloos dan actueel. Maar dat de dynamiek van macht altijd ook in lichaamsposes huist, blijft je bij door de sterke vertolking van de Australische Samaya (voormalig lid van Van Dijks Chunky Move) en Spanjaard García (oud-danser van Nederlands Dans Theater).

Common Ground van choreograaf Anouk van Dijk. Beeld Pippa Samaya
Common Ground van choreograaf Anouk van Dijk.Beeld Pippa Samaya
Common Ground van choreograaf Anouk van Dijk. Beeld Pippa Samaya
Common Ground van choreograaf Anouk van Dijk.Beeld Pippa Samaya

Common Ground

Dans

★★★★☆

Choreografie: Anouk van Dijk. Dans: Tara Jade Samaya en Javier Monzón García. Muziek: Jean Baptiste Lully en Johann Sebastian Bach, bewerkt door componistJethro Woodward.

7/10, Korzo Theater, Den Haag. Nog te zien: 14/10 in Rotterdam, 17/10 in Kerkrade, 26/10 in Amsterdam en 30/10 in Utrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden