Commissariaat voor de Media oordeelt negatief over fusie RTV N-H en AT5

Het Commissariaat voor de Media heeft negatief geoordeeld over de fusie tussen RTV Noord-Holland en de Amsterdamse zender AT5. De samenwerking en het voortbestaan van AT5, dat financieel afhankelijk is van RTV Noord-Holland, worden hierdoor bedreigd. Dat blijkt uit een intern verstuurde mail naar medewerkers van AT5, die in handen is van de Volkskrant.

Het logo van RTV Noord-Holland.Beeld ANP

In deze mail schrijft Paul van Gessel, sinds 1 februari de algemeen directeur van RTV Noord-Holland en AT5: 'Ik heb vrees ik een minder prettige mededeling. Het commissariaat van de media heeft de huidige juridische structuur tussen RTV N-H en AT5 afgewezen. Een uitspraak met de nodige mogelijke consequenties.'

Die mogelijke consequenties zijn dat de samenwerking tussen de twee zenders wordt ontmanteld en dat het voortbestaan van AT5 met zijn huidige financiële middelen in gevaar komt.

'RTV Noord-Holland is door deze uitspraak nu feitelijk illegaal bezig en is indien er geen houdbare constructie wordt aangedragen gehouden om de samenwerking te ontmantelen', schrijft Van Gessel aan zijn medewerkers. 'Dat zou voor zowel AT5 (dat stand-alone niet levensvatbaar is) als voor RTV N-H (dat op veel fronten grote synergievoordelen heeft door de samenwerking) een zeer schadelijk scenario zijn. Zover moeten we het dus nooit laten komen.'

Overname
Begin vorig jaar werd AT5 overgenomen door Het Parool, de Avro en RTV Noord-Holland. Na de fusie trok de redactie van AT5 - die aan de Herengracht kantoor hield - naar verluidt met de nodige tegenzin in bij het kantoor van RTV Noord-Holland in Slotervaart.

Het Parool, dat regelmatig berichtte over de sfeer op de nieuwgevormde redactie, tekende op dat medewerkers spraken van verschillende 'bloedgroepen'. Medewerkers van AT5 zouden mensen van RTV Noord-Holland ambtenaren en provincialen vinden die geen tv konden maken. Mensen van RTV Noord-Holland zouden op hun beurt van mening zijn dat AT5'ers wel wat meer dankbaarheid mochten tonen omdat de zender zonder het geld van RTV Noord-Holland niet kan bestaan.

Wat de sfeer er ook niet beter op maakte, is dat Andrew Groeneveld - de hoofdredacteur van RTV Noord-Holland - vorige maand vertrok na een arbeidsconflict met de directie.

Juridische hobbel
De uitspraak van het Commissariaat voor de Media, dat toeziet op naleving van de Mediawet, zou eigenlijk vandaag gepubliceerd worden, maar dat is door Van Gessel tegengehouden, zodat 'er rustig naar een oplossing gezocht kan worden'.

Hij laat in zijn mail in het midden wat de reden is dat het commissariaat een negatief oordeel geveld heeft, maar volgens een anonieme bron die nauw betrokken is geweest bij de fusie, heeft dit te maken met het feit dat de samenwerking tussen een publieke omroep (RTV Noord-Holland) en een reguliere zender als AT5 volgens de bestaande regels niet mogelijk is.

'Echter, de juridische hobbel mag ook niet de zo broodnodige redactionele samenwerking in de weg staan', aldus Van Gessel. 'We moeten in dit bedrijf de krachten bundelen om verder te komen, iets wat ook door de ondernemingsraden van AT5 en RTV N-H is onderkend.'

Van Gessel meldt dat hij vanochtend met de ondernemingsraden in gesprek is gegaan om te zoeken naar een oplossing. 'Volgende week, als we juridisch meer duidelijkheid hebben en overleg hebben kunnen voeren met de partners Avro en Parool, kunnen we verdere stappen zetten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden