Commandeer je auto en blaf zelf

'Naar kantoor', zegt de bestuurder van de testauto. 'Naar uw kantoor', herhaalt een stem droogjes vanuit het dashboard. Op een klein beeldscherm verschijnt een routekaart, waarna de vrouwelijke stem (een mannenstem is optioneel) instructies geeft....

Van onze verslaggever Gert-Jan van Teeffelen

De Japanse elektronicafabrikant Pioneer heeft een primeur met zijn autonavigatiesysteem met spraakherkenning. Technologie van het Belgisch-Amerikaanse bedrijf Lernout & Hauspie stelt de bestuurder in staat om, ongeacht zijn accent of achtergrondgeluiden, verbaal commando's te geven aan de computer.

In theorie klinkt het fraai, maar een testrit toont aan dat 'de ultieme veiligheid en gebruiksvriendelijkheid' nog lang niet in zicht is. Want telkens voordat de bestuurder kan spreken, moet hij met een afstandsbediening de spraakstand activeren. En een nieuw adres dient nog gewoon met de hand ingevoerd te worden.

Ook de cd-roms met routekaarten, met bijna alle straten en wegen van Europa, verschillen niet noemenswaardig van concurrerende systemen. Wel nieuw is de functie waarmee de weg kan worden gevraagd naar veertig soorten points of interest, zoals de dichtstbijzijnde parkeerplaatsen, hotels, tankstations en restaurants. In Almere wil dat nog niet zo lukken.

'Tankstation', zegt de bestuurder. De computer, die Nederlands, Frans, Duits en Engels herkent, zwijgt in alle talen. 'Tankstation', herhaalt de bestuurder vergeefs, hoewel in de verte een tankstation opdoemt.

Gewoon autorijden met een kaart op de knieën blijft voorlopig het goedkoopste. Pioneers prijs van vijfduizend gulden is vergelijkbaar met die van andere systemen. Het meest verkocht is 'Carin', van Mannesmann VDO. Philips verkocht Carin met de divisie Car Systems in 1997 aan het Duitse concern. Een woordvoerder van VDO wil niets zeggen over verkoopcijfers, noch over spraakherkenning. 'Geen commentaar.'

Bosch/Blaupunkt, de tweede belangrijke aanbieder, doet minder geheimzinnig dan de Duitse concurrent. 'In Nederland zijn in 1998 circa 20 duizend navigatiesystemen verkocht', weet een woordvoerder. 'Dat aantal groeit snel. Carin beheerst ruim de helft van de markt. Van de systemen wordt 15 procent al in de autofabriek ingebouwd, en in dat segment zijn wij de baas.'

Bosch begint nog niet aan spraakherkenning. 'Zoals de techniek nu staat, voegt het weinig toe aan het bestaande', weet de woordvoerder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden