filmRecensieMoxie

‘Coming of rage’-film Moxie laat je met een andere blik naar highschoolfilms kijken ★★★☆☆

Maar voor een film die revolutie wil prediken is Moxie nogal braaf.

Floortje Smit
Vivian (Hadley Robinson) in Moxie. Beeld
Vivian (Hadley Robinson) in Moxie.

Natuurlijk heet hij Mitchell, de aanvoerder van het footballteam in Moxie. Natuurlijk is hij de droomjongen voor wie alle meisjes in katzwijm vallen – zo is dat immers in elke highschoolfilm.

Maar dan krijgt hij een woordenwisseling met de goedgebekte, feministische Lucy. En blijkt plots wat voor type hij eigenlijk is: zo’n wit machomannetje, dat zo overtuigd is van zichzelf dat hij alleen maar agressief kan reageren op weerstand.

Moxie gaat niet over Mitchell en Lucy. Hoofdrolspeler is de introverte 16-jarige Vivian, die dankzij Lucy de ingesleten rollenpatronen op haar middelbare school gaat bevragen. Waarom krijgt het verliezende footballteam alle aandacht en het winnende vrouwenvoetbalteam niet? Hoezo mogen jongens wel hemdjes aan naar school, en worden meisjes daarvoor naar huis gestuurd?

Een ‘coming of rage’-film, noemt regisseur Amy Poehler het – Vivian vindt haar moeders leren jack, haar feministische punkmuziekcollectie en begint stiekem een protestbeweging.

Leuk hoe je door Moxie met een andere blik naar highschoolfilms kunt gaan kijken. Poehler slaat bovendien een interessante brug tussen de riot grrrls van de jaren negentig en de jonge feministen van nu. Je zou kunnen zeggen: triest dat elke generatie het feministische wiel opnieuw moet zien uit te vinden, maar dat is niet Poehlers boodschap. Moxie gelooft zonder cynisme in vrouwelijke solidariteit.

Inderdaad, komiek Poehler is eerder serieus dan grappig en er is overduidelijk veel aandacht aan besteed om zo inclusief mogelijk te zijn. Soms neigt het door de dialogen naar pamflettisme, maar zo woedend als het Rebel Girl-strijdlied dat als een rode draad door de film loopt, wordt het ook weer niet.

Dit alles maakt Moxie nogal braaf. Je kunt je er geen buil aan vallen, maar dat is uiteraard een nadeel voor een film die revolutie wil prediken.

Moxie

Drama

★★★☆☆

Regie Amy Poehler.

Met Hadley Robinson, Amy Poehler, Alycia Pascual-Peña.

111 min., te zien via Netflix.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden