Comfort is king: in pyjama en kamerjas, op slippers met sokken

Arno Kantelberg, sinds 2003 hoofdredacteur van de Nederlandse Esquire, signaleert hoe Hefner door zijn met Playboy vergaarde fortuin kon uitgroeien tot hét stijlideaal van de wederopbouwgeneratie.

Hugh Hefner in 1998, in zwarte zijden pyjama en kamerjas. Beeld Getty Images
Hugh Hefner in 1998, in zwarte zijden pyjama en kamerjas.Beeld Getty Images

In alle necrologieën wordt Playboy-oprichter Hugh Hefner geroemd vanwege zijn invloed op het vrije woord en op de liberalisering van bloot in de preutse Amerikaanse samenleving. Slechts in een bijzin komt 's mans stijl ter sprake en dan nog vooral in schertsende zin.

Ten onrechte. Zijn invloed op de stijl van de moderne man was een stuk minder karikaturaal dan links en rechts wordt gesuggereerd.

Hugh Hefner, in de jaren vijftig begonnen als copywriter bij Esquire, het blad dat mannenmode als een pilaar onder zich weet, was de pionier die avondkleding overdag ging dragen. In eerste instantie droeg hij zijn pyjama en kamerjas alleen 's nachts (net als wij gewone stervelingen), maar omdat hij in die nachtelijke uren vaak werkte, zette hij die klederdracht overdag voort. Daarom waren zijn pyjama's ook vaak zwart van kleur. 'Black is serious, for taking care of business,' zei hij in 2007 tegen de Engelse Daily Mail.

Vervolgens was het een kleine stap de pyjama ook aan te houden als hij 's avonds gasten ontving, waarna die avondkleding min of meer zijn handelsmerk werd. 'Het zou mensen teleurstellen als ik ze niet in pyjama ontvang', zei hij ook nog tegen de Daily Mail.

Die pyjama's waren natuurlijk allesbehalve alledaags. Voor Hugh Hefner geen polyester hansopjes, maar zijden exemplaren (hij bezat er naar eigen zeggen tweehonderd), met satijn aangezette kamerjassen en sloffen, die hij op maat liet maken door de in Hollywood gevestigde Pasquale Di Fabrizio, de 'schoenmaker van de sterren', die in 2008 overleed. Dat klinkt decadent (en dat is het ook), maar ik wil hier toch meer van maken dan wat het lijkt.

De eerste Playboy, uit 1953, met Marilyn Monroe op de cover. Beeld © Caters News Agency
De eerste Playboy, uit 1953, met Marilyn Monroe op de cover.Beeld © Caters News Agency
De bestverkochte Playboy, november 1972, met Lena Soderberg. Beeld
De bestverkochte Playboy, november 1972, met Lena Soderberg.Beeld

Met zijn dracht communiceerde Hugh Hefner namelijk het ideaal van de naoorlogse generatie, de wederopbouwgeneratie die welvaart tot doel van haar bestaan maakte.

Hefner was de man die niet meer hoefde te ploeteren om de pan piepers 's avonds op tafel te krijgen, die niet meer hoefde te werken om zijn gezin te onderhouden. Wat heet, hij hoefde niet eens meer uit bed te komen! Hij was de man die alles bezat wat een mannelijk hart begeerde.

Daar vielen, met name in zijn latere jaren, nog wel wat kanttekeningen bij te plaatsen. In mijn boekenkast staat Down the Rabbit Hole, een tell all-boek van voormalig bunny Holly Madison. Daar word je als lezer niet al te vrolijk van; je zou kunnen zeggen dat Hefner zijn idee van seksuele vrijheid wel erg narcistisch invulde. In die zin kunnen we hem moeilijk een rolmodel noemen.

Hefners schoenen van Gucci en pantoffels van Christian Louboutin. Beeld
Hefners schoenen van Gucci en pantoffels van Christian Louboutin.Beeld

Maar zijn stijlerfenis is wel een blijvertje. Zo zijn, dankzij ontwerper Alessandro Michele van Gucci (sinds enige seizoenen de grootste visionair in de internationale mode-industrie), luxe sloffen de meest begeerde schoenen van de catwalk, liefst met bont gevoerd. En je zou de badslippertrend ook kunnen terugvoeren tot de beslipperde Hefner. Het was de Antilliaanse straatrapper Hef (!) die in zijn videoclips badslippers droeg, waarna we allemaal volgden.

Wel met sokken gedragen overigens, want als we iets van Hefner hebben kunnen leren, is het dat comfort is king.

Playboy-tycoon Hugh Hefner wordt in 1966 op een vliegveld in Londen ontvangen door een groep bunny's. Beeld Getty Images
Playboy-tycoon Hugh Hefner wordt in 1966 op een vliegveld in Londen ontvangen door een groep bunny's.Beeld Getty Images

Lees hier het postuum over Hugh Hefner

Playboy-oprichter Hugh Hefner (1926-2017) is dichter bij zijn droomvrouw dan ooit
Hugh Hefner zei vaak dat bijna alle mannen een moord zouden doen om in zijn schoenen te staan. Hij was multimiljonair, woonde in een droomhuis, droeg de hele dag een zijden pyjama en omringde zich met jonge vriendinnen. Na zijn dood, afgelopen nacht in zijn Playboy Mansion in Beverly Hills, oogst hij opnieuw jaloezie: binnenkort ligt hij voor eeuwig naast Marilyn Monroe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden