Comedy Ball is er voor de lach en niet voor de dans

De makers van comedy hebben een jaarlijks feestje. Het eerste Comedy Ball kreeg verrassend bezoek uit Duitsland...

Van onze medewerker Pablo Cabenda

De Ashton Brothers komen vandaag niet want een van de broers heeft 41 graden koorts. In plaats daarvan staat, volgens de presentator van het avondje comedy, de act ‘Lange Pauze Om Heel Veel Te Zuipen’ gepland.

Of: over de stemming en hoe die er zo snel mogelijk in te krijgen. In de Amsterdamse Melkweg doen ze het met een dozijn stand-up comedy/cabaret acts en het heet Comedy Ball. In navolging van het Boekenbal moet het Comedy Ball, dat dit jaar de primeur beleeft, een feestje worden voor de makers van comedy in al zijn varianten én de fans. Uiteindelijk moet het fenomeen uitgroeien tot een jaarlijks verschijnsel, gesponsord door 3FM en CJP, als het finale hoogtepunt van de eveneens nieuwe Comedy Week.

Alhoewel, bal? Waar bij het Boekenbal de nadruk op het tweede gedeelte van het woord ligt, en je je als gelukkige bezoeker kan verkneukelen aan grote geesten die overduidelijk beter overweg kunnen met een pen dan met hun eigen lichaam, zijn er in de Melkweg weliswaar drie zalen vol geestigheid, gedanst wordt er niet. Wie denkt zich te kunnen vergapen aan de sterren en het hogere kader van de grappenmakerij moet zich troosten met een dolende Greg Shapiro van Comedy Central News.

En als de avond, net als de boekenweek, zoiets als een thema draagt, dan is het slechts de running gag over de Ashton Brother wiens koorts volgens de presentatoren tot steeds duizelingwekkender hoogten stijgt.

Maakt niet uit. Noem het dan maar een minifestival. Speeddaten met geestige gasten, en als de clou leuk genoeg is, blijf je wat langer bij elkaar. Knik ter herkenning bij de huiselijke verhaaltjes van Roué Verveer die de antieke heeft-u-dat-nou-ook-formule hanteert. Probeer het studentikoos absurdisme van collectief Kurk te doorgronden. Of gniffel schuldbewust bij Jim Speelmans tirade tegen feministen en het grote zwarte gat dat relatie heet. Speelmans: ‘Het is net de Efteling. Op een gegeven moment ben je overal al in geweest en het wordt alleen maar duurder.’

Maar de verrassing van de avond was het Jiskefet-optreden. Uniek zelfs want sinds de opheffing van het trio in 2005 traden de televisiemakers niet meer op. Kees Prins interviewt nu, als talkshowhost, Michiel Romeyn en Herman Koch als Wolfgang en Günther, de welgemanierde Wehrmachtsoldaten die zestig jaar na dato nog even binnen komen vallen.

Wolfgang en Günther weiden gemoedelijk uit over de actualiteit. Over het geweld dat tegenwoordig in een Armanipak schuilgaat. ‘Wij kwamen er tenminste nog ruiterlijk voor uit.’ Ze bekennen menig actrice van de Nederlandse oorlogsfilm tegen haar wil te hebben geneukt. ‘We houden wel van een beetje verzet.’

Een Wilhelmus á la Hendrix’ Star Spangled Banner met bijbehorend luchtafweergeschut sluit het eerste optreden in drie jaar af. Een staande ovatie volgt. Het Comedy Ball is ten einde. Niemand heeft gedanst, iedereen gelachen. Behalve dan die Ashton Brother die aan het eind van de avond uiteindelijk 58 graden koorts onder de leden beek te hebben.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden