PicsKelly Bachman

Comedian Kelly Bachman zag ineens Harvey Weinstein in de zaal zitten: ‘Ik wist niet dat we onze pepperspray moesten meenemen’

Volgens sommigen onderzoekt Weinstein of de wereld al weer klaar is voor zijn aanwezigheid.

Kelly Bachman confronteert Harvey Weinstein. Beeld Instagram
Kelly Bachman confronteert Harvey Weinstein.Beeld Instagram

Stel: je bent beginnend komiek en vlak voor een stand-up-optreden, zo een waarbij je interactie hoort te hebben met het publiek, gluur je door de gordijnen, en wie zit daar, aan een tafeltje, omringd door lekkere wijven?

Harvey Weinstein.

Daar móét je dus iets mee. Maar wat? ‘Ik behoor hier de olifant in de kamer te benoemen’, zei een verbijsterde Kelly Bachman afgelopen woensdag, toen precies dit haar overkwam. ‘Of de Freddy Krueger.’ En ‘ik wist niet dat we onze pepperspray en anti-verkrachtingsfluitjes moesten meenemen’.

Achteraf vroeg ze zich af of ze niet te mild was geweest, schreef ze in een aangrijpende ingezonden brief in The New York Times. Aan de andere kant: ze is zelf drie keer verkracht en had geen zin meer om langer dan tien minuten van haar leven te verspillen aan ‘een monster’.

Opvallend dat vooral zij, die gewoon haar werk deed, het gevoel had zich uitgebreid te moeten verantwoorden. Want de vraag is vooral: wat in godsnaam had Harvey Weinstein te zoeken op die komedie-avond?

Volgens de website Vox duikt hij nu zijn rechtszaak nadert, gepland voor januari, steeds vaker op in de openbaarheid. Zo onderzoekt hij voorzichtig of de wereld al weer klaar is voor zijn aanwezigheid.

Het antwoord is nee en ja. Bachman kreeg applaus, maar ook boe-geroep en een ‘houd je bek’. Twee vrouwen die tegen Weinstein tekeergingen, werden de zaak uitgezet. ‘Iedereen is hier welkom’, aldus de organisatie die Weinstein al eerder voor een lachen-gieren-brullen hadden uitgenodigd. Dat hij zwijgzaam in het publiek mocht zitten, had verder nog iets te maken met vrijheid van meningsuiting. Een interessant argument, aangezien dezelfde organisatie de komieken volgens Buzzfeed had gevraagd Weinsteins aanwezigheid niet te benoemen.

Maar de vraag blijft: wat moest Weinstein daar? Gewoon een geinig verzetje, aldus zijn advocaten. Maar waarom ga je dan naar een komedie-avond waarbij je mensen op een podium eigenlijk verplicht iets te zeggen, en waar jij het mikpunt van spot bent?

Precies daarom, natuurlijk. Volgens Vox zet hij zichzelf zo neer als slachtoffer, de man die al veroordeeld is voordat een rechtbank uitspraak heeft gedaan. Maar wellicht is het minder doortrapt: op deze manier heeft hij in één keer de ergste grappen en opmerkingen wel gehad. En als ze in een komedieclub al amper hun mond durven opendoen of met hun bek vol tanden staan, weet je meteen dat je op straat weinig te vrezen hebt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden