Combinatie van DDR- met Nazi-kunst valt verkeerd

De tentoonstelling Aufstieg und Fall der Moderne veroorzaakte in Duitse kunstkringen grote opschudding. Tegenstanders spreken van een 'terugval naar de Koude Oorlog'....

Oorzaak van de rel is de manier waarop de Westduitse samenstellers van de expositie de schilderijen van voormalige DDR-kunstenaars hebben opgehangen. Een vernedering, volgens de critici. Een uitnodiging tot debat, vinden de makers.

De ambitieuze expositieis het paradepaard van Weimars periode als culturele hoofdstad van Europa. Het eerste deel, in het Schlossmuseum, toont de moderne kunst die in de jaren twintig in Weimar te zien was en de werken van lokale kunstenaars.

Al eind jaren twintig maakten de Nazi's in Weimar met hun campagne 'tegen de negercultuur' een einde aan de bloeiperiode van de avant-garde. Het tweede deel toont dan ook een keuze uit de werken die Hitler en zijn medewerkers voor de staat verwierven. Het derde deel van de tentoonstelling is gewijd aan DDR-kunst. In het midden hebben de makers een enorme ovale zaal gecreëerd, waar de schilderijen dicht naast en boven elkaar hangen. Het spectrum loopt van sociaal-realistische arbeidersportretten tot serieuze Oostduitse avant-garde.

Dat DDR- en Nazi-kunst in dezelfde fabriekshal te zien zijn is voor de critici al een affront. Dat de stalinistische en 'oprechte' kunst in de ovale zaal op een hoop worden gegooid en als rommel wordt gepresenteerd is 'een uitdrukking van Westduitse overwinnaarsmentaliteit', zoals een Oostduitse schilder zei.

Bedenker Rolf Bothe is bereid enkele schilderijen weg te halen, waardoor de rest meer ruimte krijgt. Maar hij is 'zeer getroffen' door het felle protest. 'Die schilderijen lagen tien jaar in de kelder. Wij willen een discussie over wat ermee moet gebeuren. Maar zij willen misschien helemaal niet praten over de staatskunst in de DDR en hun rol.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden