Columnist 'Nouri vs. MH17' moet vertrekken bij AD

'Onvoldoende binding met de lezer'

Columnist Hanina Ajarai, die eind juli in opspraak kwam met haar column Nouri vs. MH17, moet vertrekken bij het Algemeen Dagblad. Haar laatste column verschijnt op donderdag 28 september in de krant. Ajarai wil haar vertrek bij het AD niet verder toelichten.

Foto anp

De 34-jarige Marokkaanse Nederlander schreef sinds vorig jaar columns voor het AD onder de noemer 'wat mij bezighoudt'. Onderwerpen varieerden van de hoofddoek en vleeseten tot Hitler en WhatsApp. Ajarai hoopte naar eigen zeggen het podium in de krant te kunnen gebruiken om 'de kloof tussen witte Nederlanders en Nederlanders van kleur' te dichten.

Een heuse storm van kritiek brak los na haar column in het AD van donderdag 20 juli, waarin ze vertelde op emotioneel niveau 'helemaal niets' te voelen bij de 298 slachtoffers en de nabestaanden van de MH17-ramp, maar wel bij de tragische hartstilstand van de jonge Ajax-voetballer Abdelhak Nouri. Het regende klachten bij het AD en ook vanuit de krant zelf kwam kritiek. De redactieraad verzocht om een gesprek met hoofdredacteur Hans Nijenhuis over het gebeuren.

Aanvankelijk wilde Ajarai, die ook steunbetuigingen kreeg voor haar column van opiniemaker Anne Fleur Dekker en politica Sylvana Simons, van geen excuses weten. Bij het tv-programma RTL Late Night vertelde Ajarai 'dat ik me mag afvragen in een column waarom het één je hart grijpt, en het ander niet zo'. Het kwam haar op zware kritiek te staan van medegast en verslaggever Olaf Koens, die in juli 2014 op de rampplek aanwezig was.

Ajarai liet daags daarna via het AD weten alsnog spijt te hebben. Ze schreef niemand te hebben willen kwetsen. Bij het AD werd afgesproken dat een ervaren redacteur voortaan mee zou lezen met haar columns. Nu heeft AD-hoofdredacteur Nijenhuis besloten de samenwerking te beëindigen. De beslissing zou niet alleen zijn ingegeven door de gewraakte column. 'We hebben moeten constateren dat er onvoldoende binding was met de lezer', aldus de AD-hoofdredacteur.

Wie Ajarai opvolgt is nog niet bekend, wel dat het iemand zal zijn met 'een nieuwe stem, een andere kijk op dingen'.