College: Google suggereerde ten onrechte dat bewaren van zoekgegevens kon worden uitgeschakeld

Google heeft ten onrechte de suggestie gewekt dat gebruikers de mogelijkheid hebben om het bewaren van zoekgegevens uit te schakelen. Dat oordeel heeft het College van Beroep van de Reclame Code Commissie geveld in een zaak die was aangespannen door advocaat Otto Volgenant. Hij ergerde zich er naar eigen zeggen aan dat Google 'beloftes doet over privacy die ze vervolgens niet waarmaakt'.

Google Beeld epa
GoogleBeeld epa

Steen des aanstoots was een advertentie van het bedrijf van eerder dit jaar. 'Uw gegevens, u beslist', stelde Google. Om gebruikers te wijzen op hun privacy-instellingen, stond een schuif afgebeeld. Op het eerste plaatje stond die 'aan', vergezeld van de tekst: 'Onthoud wat ik zoek op internet.' Op de volgende afbeelding stond de schuif 'uit', met daarbij de tekst: 'Dat heb ik nu uitgezet'.

In werkelijkheid verzamelt Google bij de tweede instelling nog steeds gebruikersgegevens. Het enige wat verandert is dat Google de zoekopdrachten niet meer koppelt aan de account van de gebruiker. Eerdere zoekopdrachten worden daardoor niet meer gebruikt om sneller, betere resultaten te tonen. Maar Google blijft wel informatie vergaren om 'statistische trends te onderzoeken, tikfouten te voorkomen en haar diensten te optimaliseren'.

'Terechte vingertik'

Het college dat de zaak in hoger beroep beoordeelde, vindt de advertentie hierover niet duidelijk genoeg en daarom in strijd met de reclamecode. Praktisch gevolg van de uitspraak is dat media de advertentie niet meer zullen plaatsen.

Volgens Mark Jansen, woordvoerder van Google Nederland, was deze advertentie onderdeel van een grotere campagne om meer bekendheid te verkrijgen voor de privacy-instellingen van Google. 'We denken dat het waardevol is om consumenten te wijzen op de verschillende opties die voor hen beschikbaar zijn.' Jansen kan inhoudelijk verder nog niet op het nieuws ingaan. 'We hebben zojuist de uitspraak van de Reclame Code Commissie ontvangen en zullen hun feedback zorgvuldig bestuderen.'

Bits of Freedom zegt dat Google een terechte vingertik heeft gekregen. 'Ze hebben argeloze lezers het idee geven dat ze zelf konden kiezen. Dat is gewoon nonsens,' zegt directeur Hans de Zwart. 'Google moet niet via advertenties doen alsof ze privacy belangrijk vinden, want privacy is niet te verenigen met hoe ze hun geld verdienen.' De Zwart is blij met de uitspraak van het College van Beroep van de Reclame Code Commissie, maar waarschuwt dat het niet alleen om de zoekmachine gaat. 'Ook via mail, agenda's en locatiebepalingen verzamelt Google veel gegevens. Ze houden bij waar internetters zijn geweest en komen - linksom of rechtsom - toch wel aan data. Ook zonder die zoekterm.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden