NieuwsRob Scholten

Collectie kunstenaar Rob Scholte mag niet worden geveild door Den Helder

De gemeente Den Helder mag een in een depot opgeslagen collectie van kunstenaar Rob Scholte op 12 oktober niet laten veilen. Dat heeft de kortgedingrechter in Alkmaar woensdag bepaald. De gemeente wilde de collectie laten veilen om zo een openstaande schuld van Scholte van ruim een half miljoen euro te kunnen innen.

Marcel van Lieshout en Proxy_Zoë Proxy_Spaaij
Kunstenaar Rob Scholte Beeld Ivo van der Bent
Kunstenaar Rob ScholteBeeld Ivo van der Bent

De rechter bepaalde dat de kunstcollectie wordt toegekend aan een advocatenkantoor, als oudste beslaglegger. Dat kantoor, dat Scholte bijstond en bijstaat in allerlei juridische strijd en ook nog geld van hem tegoed heeft, moet van de rechter de collectie wel verkopen. Anders mag de gemeente alsnog in zee gaan met veilingsite BVA.

Rob Scholte en de gemeente Den Helder liggen al jaren met elkaar overhoop en zijn sinds 2017 in de ene na de andere juridische procedure verwikkeld. Ooit waren de verhoudingen opperbest en werd Scholte, een belangrijke vertegenwoordiger van het postmodernisme, door Den Helder als ‘boegbeeld’ binnengehaald om die gemeente enig cultureel aanzien te geven.

De relatie is ernstig verstoord sinds 2017 toen de gemeente de tijdelijke behuizing van Scholte, het voormalige hoofdpostkantoor in het centrum van de marinestad, weer opeiste. Dat gebouw (woonruimte voor Scholte en zijn gezin plus een naar hem vernoemd museum) moet plaats maken voor de bouw van een appartementencomplex.

Scholte en de gemeente voeren al jarenlang een strijd die door rechters moet worden beslecht. Het draait om niet nagekomen afspraken, om achterstallige betalingen en nog veel meer. In meerdere geschillen lopen nog beroepsprocedures maar de stand van zaken is ongeveer zo: Scholte is uit zijn woning en museum gezet en de gemeente heeft een kunstcollectie van hem in beslag genomen als ‘onderpand’ om achterstallige betalingen af te dwingen.

In de rechtszaal in Alkmaar, waar Scholte niet aanwezig was, draaide het woensdag om die kunstcollectie. Wat die precies behelst en wat de waarde ervan is, is niet duidelijk. Naast werk van Scholte zelf omvat het in ieder geval werken van Albrecht Dürer, Maarten Baas en Christian Boltanski.

In de rechtszaal werden de gemeente woensdag veel verwijten gemaakt. Scholtes advocaat Friedberg zei dat Den Helder er alles aan doet om de kunstenaar ‘levenslang te geven’. Volgens hem ‘vecht Rob voor zijn leven’.

De collectie werd in 2018 door de deurwaarder in opslag gegeven toen Scholte weigerde te vertrekken uit het voormalige postkantoor. Sindsdien beheert de gemeente de collectie (hoewel die formeel eigendom is van Scholte) en lopen de opslagkosten op tot tienduizend euro per maand. Het gaat om gemeenschapsgeld, zegt de gemeente, die nog veel geld van de kunstenaar claimt.

Daarom is, hangende allerlei juridische procedures, besloten tot een executieveiling van de collectie op 12 oktober. De rechter in Alkmaar oordeelde woensdag dat die niet mag doorgaan. Een advocatenkantoor, dat namens Scholte optreedt en ook nog geld van hem tegoed heeft, werd door de rechter in het gelijk gesteld.

Retrospectief

Rob Scholte (62), in 1994 slachtoffer van een nooit opgehelderde bomaanslag waarbij hij beide onderbenen verloor, komt de laatste jaren vrijwel uitsluitend in het nieuws door de slepende conflicten met Den Helder. Daar zou dit jaar verandering in komen: museum De Fundatie in Zwolle had groot retrospectief gepland maar die tentoonstelling is naar volgend jaar verschoven vanwege de coronacrisis.

Wat er ook met de nu betwiste kunstcollectie gebeurt, de tentoonstelling in Zwolle gaat zeker door, zo liet de museumdirectie woensdag weten. Rob Scholte beleefde als kunstenaar zijn hoogtepunt in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. In 1987 was werk van hem te zien op de prestigieuze Documenta in het Duitse Kassel, drie jaar later mocht hij het Nederlandse paviljoen inrichten op de Biënnale van Venetië.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden