ReportageExclusief optreden Coldplay

Coldplay klinkt overtuigend in het Natural History Museum ★★★★☆

Coldplay in het Natural History Museum in Londen, onder het skelet van een blauwe vinvis.  Beeld Reuters
Coldplay in het Natural History Museum in Londen, onder het skelet van een blauwe vinvis.Beeld Reuters

Stadiontours zijn te vervuilend, vindt de band. Maar wat gaan ze dan wel doen om hun nieuwe plaat, Everyday Life, te promoten?

Gijsbert Kamer

‘Sorry, dat had ik niet moeten doen’, zegt Chris Martin (42), voorman van Coldplay als hij na een dansje op de trappen terugkeert naar het geïmproviseerde podium in het Natural History Museum in Londen. In de Hintze Hall, onder het skelet van een 25 meter lange blauwe vinvis genaamd Hope, geeft Coldplay maandagavond een concert voor een paar honderd fans, aangevuld met wat journalisten en vertegenwoordigers van de muziekindustrie.

Martin is dusdanig gewend aan het beklimmen van trappen in arena’s en stadions, dat hij het tijdens Viva La Vida ook niet kan laten. Een vreugdedansje, ongetwijfeld aangespoord door de geweldige sfeer, de bijzondere ambiance en de uitstekend uitgevoerde, veelal nieuwe muziek van zijn band.

Maar als hij na zijn euforische dansje weer is neergedaald, verontschuldigt hij zich toch voor zijn ‘stadion moves’. Die zal hij een tijdje niet meer kunnen doen, want bij het verschijnen van Coldplays achtste album vorige week, Everyday Life, maakte hij bekend voorlopig af te zien van grootse stadiontournees, omdat die te milieuvervuilend zijn.

Of en hoe Coldplay de komende tijd gaat optreden om hun nieuwe materiaal met de wereld te delen, is onduidelijk. Daar laat Martin zich onder de balaenoptera musculus ook niet over uit. Misschien is dit concert in Londen voorlopig wel echt het laatste van Coldplay.

Dat zou jammer zijn, want het nieuwe materiaal klinkt overtuigender dan op plaat. De band wordt bijgestaan door de Arabisch zingende Norah Shaqur, een stel strijkers, een gospelkoor en het blazerskwintet van Femi Kuti. Vooral Kuti laat Coldplay swingen als nooit tevoren tijdens een werkelijk zinderende uitvoering van Arabesque, die de studioversie compleet verpulvert.

Eenvoudiger en overtuigender

Ook Trouble In Town en Orphans klinken eenduidiger en overtuigender dan op Everyday Life. Het is een komen en gaan van gastmuzikanten, maar er blijft veel vaart in de show, die muzikaal alle kanten op schiet. Stralend middelpunt is tachtig minuten lang Chris Martin zelf. Na twintig jaar is zijn band onveranderd en nog altijd zou je die andere drie jongens niet herkennen als je naast ze stond in de supermarkt. Hun spel is al even onopvallend. Geen enkele keer treedt een bandlid dat niet Chris Martin heet op de voorgrond.

Zo is het al jaren, en zo zal het altijd blijven. Maar het is fijn dat er vanavond wat meer kleur in de muziek komt, al zijn de fans die 75 pond voor een kaartje hebben neergelegd vooral blij als er een oudje als Fix You voorbijkomt of als Martin solo de toegift inzet: A Sky Full Of Stars. ‘Hier hoort het vuurwerk te beginnen’, grapt Martin halverwege. Dat is in zo’n museum inderdaad niet zo’n goed idee. Maar een uitleg of en waarom Coldplay juist daar, onder de fossiele resten van een door uitsterving bedreigde walvis dat Hoop heet voorlopig afscheid neemt, blijft uit.

Het is ook jammer dat politiek geladen nieuwe liedjes als Guns of Daddy niet of met een flauw grapje worden geïntroduceerd. Everyday Life lijkt een maatschappelijk geëngageerd album, maar waar Coldplay politiek precies staat, blijft onduidelijk. Voorlopig stelt Coldplay vooral vragen als ‘What in the world are we going to do?’ in het titelnummer dat het concert afsluit. Als Martin na het laatste woord van het album, ‘hallelujah’, van het podium loopt, weten we nog niet waar het allemaal heen moet. Met de wereld niet, maar ook niet met Coldplay zelf.

Wat is de mededeling waard dat je voorlopig uit milieuoverwegingen niet op tournee gaat, als je wel voor twee concerten op en neer vliegt naar Amman in Jordanië?

Coldplay zal binnenkort toch met wat antwoorden moeten komen. Maar een mooi concert was het.

Coldplay

★★★★☆

25/11, Natural History Museum, Londen.

1.400 pond

Kaartjes voor het concert van Coldplay in het Londense Natural History Museum kostten 75 pond (88 euro). Veel geld, maar de opbrengst ging naar ClientEarth, een goed doel dat zich inzet voor het milieu.

ClientEarth loopt helaas wel de opbrengst mis die buiten de deur zwart werden verhandeld, naar verluidt voor prijzen tot 1.400 pond. Dat moeten dan die kaartjes geweest zijn die niet op naam stonden en bedoeld waren voor gasten en vrienden van Coldplay. Met zulke vrienden...

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden