Colablikjes op het graf

Geen graf zo populair als dat van een rockmuzikant. Nog altijd bezoeken elk jaar zeshonderdduizend Elvis-fans de laatste rustplaats van de King, het graf van Jim Morrison behoort tot de vijf populairste toeristische attracties van Parijs en de hovenier van Montgomery's Oakwood Annex Cemetery was het platgelopen gras rond Hank...

Gijsbert Kamer

Het graf van een popster is er niet alleen voor de directe nabestaanden,het moet ook de fans van de overledene een mogelijkheid bieden nog evenheel dichtbij te komen. Stairway To Heaven, The Final Resting Places ofRock's Legends, waarin talloze graven zijn afgebeeld, laat dan ook nietalleen grafzerken zien, maar onthult eveneens een en ander over de band diede betreurden met hun bewonderaars onderhouden.

Raadselachtig zijn de vele munten op het bronzen afgietsel van hetgezicht van TLC's Lisa 'Left Eye' Lopes. Aandoenlijk is het leren jasje aan de zerk van Joey Ramone, met een colablikje ervoor. Frisdrank - datdoen AC/DC-fans in Australië hun Bon Scott niet aan; het graf van de in1980 aan drankzucht overleden zanger is omgeven met lege bier- enbourbonflessen. Waarom leeg?, vraagt een nabestaande van AllmanBrothers-bassist Berry Oakley zich in het boek af. Als de fans hun helden(gitarist Duane Allman ligt naast Oakley) enig plezier in het hiernamaalsgunnen, laat die flessen dan vól.

Het zijn dit soort terzijdes die dit plaatjesalbum ook een vermakelijkleesboek maken. Vooral wanneer de samenstellers afwijken van verplichtenummers als Graceland en Père-Lachaise en ruimte bieden aan bijvoorbeeldde Melonheads. Zo noemen de fans van de Amerikaanse rockband Blind Melonzich, die nog altijd het graf van de in 1995 aan een overdosis overledenzanger Shannon Hoon bezoeken. Eén grote hit (No Rain) is genoeg geblekenvoor een jaarlijkse happening rond zijn graf.

Je zou artiesten bijna verplichten om contractueel te laten vastleggendat ze zich na hun dood ter aarde laten bestellen. Want de liefhebbers vanKurt Cobain, Jeff Buckley, Marvin Gaye en Tupac Shakur komen nu toch watte kort. Hun naasten besloten de overledene te laten cremeren en lieten debestemming van de as in het ongewisse.

Dat deden Yoko Ono en de familie van George Harrison ook, maarBeatles-fans hebben in elk geval het traanvormige Strawberry Fields in hetNew Yorkse Central Park als pelgrimsoord.

Alleen Screaming Jay Hawkins had een goed excuus voor zijn crematie. Dezanger placht zijn optreden liggend in een doodskist te beginnen, en vonddat hij op het ondermaanse wel genoeg tussen zes planken had gelegen.

Gijsbert Kamer

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden