Cohen boos over trage onderzoek naar Fuchs

Burgemeester Job Cohen van Amsterdam is boos op justitie over de trage voortgang van het strafrechtelijk onderzoek naar Rudi Fuchs, oud-directeur van het Stedelijk Museum....

Dat zeggen woordvoerders van de burgemeester. 'Spoed was vooral geboden omdat wij door dat onderzoek het afscheid van Fuchs destijds hebben moeten uitstellen. Voor alle betrokkenen was dat een pijnlijke gebeurtenis. Als straks blijkt dat Fuchs niets onoirbaars heeft gedaan, willen wij dat afscheid zo snel mogelijk alsnog organiseren.'

Fuchs trad begin dit jaar af als directeur van het Stedelijk, na toenemende kritiek op zijn functioneren en grote verwarring over de nieuwbouwplannen voor het museum. Kort daarna raakte hij in opspraak door een onderzoek van het Bureau Integriteit van de gemeente. Dat onderzoek had betrekking op de invoer in januari 2002 van vijf schilderijen van Karel Appel vanuit de VS.

Op verzoek van de schilder schreef Fuchs aan de douane dat de doeken, die al jaren op Schiphol in een opslag stonden, aan het Stedelijk in bruikleen waren gegeven, zodat er geen invoerrechten verschuldigd waren. De werken kwamen echter terecht in het huis van Appel, die ze daar ophing. Het Stedelijk kreeg de schilderijen pas in augustus vorig jaar.

Fuchs en Appel beriepen zich op slordigheid, maar de douane, de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en het OM stelden gezamenlijk een strafrechtelijk onderzoek in onder regie van de fraudespecialisten van het Functioneel Parket in Den Haag. Het Bureau Integriteit droeg zijn bevindingen daarop over aan justitie.

Op 17 juni schreef Cohen een brief aan Leo de Wit, de Amsterdamse hoofdofficier van justitie. Het stadhuis, aldus Cohen, had van het OM al in maart van dit jaar 'mondeling begrepen dat het strafrechtelijk onderzoek hoge prioriteit zou krijgen'. Pas drie maanden later werd duidelijk dat de voortgang van het onderzoek 'afhangt van capaciteit bij de FIOD en de zomervakantie'.

'Ik maak daaruit op dat het dus nog flinke tijd zal duren alvorens er enige helderheid zal komen, zowel voor de heer Fuchs als voor de gemeente', aldus Cohen. 'Dit betreur ik zeer.'

Naar verwachting besluit justitie medio oktober of Fuchs wordt vervolgd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden