Coachbladen vechten om gunst van de lezer

Plotseling zijn er twee coachbladen in Nederland: NLcoach en Coachen. Zij strijden om een markt van enkele duizenden lezers...

Het eerste en het oudste, Coachen, leek na 26 jaargangen overleden toen de moederorganisatie NFWS (Nederlandse Federatie van Werkers in de Sport) vorig jaar de laatste adem uitblies. Er kwam daarom begin dit jaar een nieuw blad voor coaches, NLcoach, vernoemd naar de moderne opvolger van die bejaarde NFWS. De voorzitter van dat nieuwe coachplatform, ex-volleybalcoach Joop Alberda, ging voor zijn nieuwe magazine in zee met uitgever Tirion uit Baarn.

Van Arko Sports Media, de uitgever van Coachen, werd eventjes niets vernomen. De uitgever was gepasseerd door de zelfbenoemde hoofdredacteur Alberda, die iets anders wilde dan het oppoetsen van het voormalige NFWS-huisorgaan.

Coachen leek overleden, maar plots was daar een redder van het oudste blad. NOC*NSF, de machtige nationale sportkoepel, besloot in zee te gaan met Arko. Het nummer, al meer dan twee maanden op de plank, werd deze maand opgestuurd naar het vaste lezerspubliek van coaches, trainers en andere begeleiders in de sportwereld.

NOC*NSF-directeur Marcel Sturkenboom zegt zich met zijn blad te richten op de brede wereld van de sportcoaching. ‘NLcoach is veel meer een human interest-blad in de meest brede zin van het woord, dus ook voor de toepassing van het vak coachen in het bedrijfsleven’, schrijft Sturkenboom in zijn redactioneel.

Met Coachen wil hij zich – ook – richten op de vrijwilligers die zaterdagmorgen de F-pupillen begeleiden, ‘tot en met de fulltime coaches van olympische kampioenen’. En wat schrijft NLcoach op de eigen website? ‘Of je nou elke zaterdag met de F’jes op het veld staan, de aankomende talenten onder je hoede hebt, senioren begeleidt of de allerbeste coaches coacht, NLcoach is er voor iedere coach.’

Inmiddels is NLcoach nummer 2 uit met een cover van Foppe de Haan. Op de voorkant van Coachen nummer 1 (jaargang 27) staat Charles van Commenée, de technisch directeur van NOC*NSF. Die baan was tot anderhalf jaar geleden in handen van Joop Alberda.

John Volkers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden