Actie / Thriller / Misdaad

Cloverfield

Schokkerige nep-amateurvideo

Floortje Smit

Als er een monster zou huishouden in Manhattan, is daar natuurlijk beeld van. Mensen hebben tegenwoordig altijd camera's bij zich. Daarom is het mogelijk via internet schokkende gebeurtenissen te bekijken vanuit verschillende oogpunten.

Onze gebruikelijke informatie-overdosis, daar maakt de monsterfilm Cloverfield korte metten mee. De virtuele promotiecampagne dreef op raadsels: lang stond het slechts bekend als een geheimzinnig project van J.J. Abrams (Lost) en tot de release was er geen beeld te vinden van het monster.

Het frustrerende en daarmee sterkste punt van de film is dat deze helemaal bestaat uit één schokkerige nep-amateurvideo en dus slechts een perspectief biedt. Het haalt, net als in The Blair Witch Project (1999), de gebeurtenissen dichterbij. Wat het monster is en waar het vandaan komt: het doet er niet toe in dit visuele verslag van paniek.

Deels is het beest in flitsen te zien. Regisseur Matt Reeves bewijst de klassieke filmwet dat iets enger is als je het niet ziet en wel hoort. Maar hij prikkelt ook de nieuwsgierigheid. Wat was dat nou? ‘Ik heb het in beeld!’ juicht de amateur-cameraman. Als hij het opnieuw afspeelt voor zijn vriendengroep, ziet de bioscoopbezoeker de vrolijke homevideo waar het avontuur overheen gespoeld is.

Met dit soort speldenprikjes zorgt Cloverfield ervoor dat de ogen aan het scherm geplakt blijven: het is eng, maar je wilt het zien en cameraman Michael Bonvillain maakt het bijna onmogelijk. Ja, logica ontbreekt volledig in het scenario. De karakters zijn leeghoofdige yuppen die met opzet hun dood tegemoet rennen. En beeldreferenties aan 9/11 maken het monster nog geen symbool van nationale angst, zoals Godzilla was. Maar Cloverfield is een amusant en griezelig spel met beeldhonger.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden