Clinton lanceert een boek: haar fans én haters melden zich weer

Clinton lanceert een boek en daar zijn ze weer: haar fans en haters, fanatiek als altijd.

Michael Persson
Hillary Clinton signeert haar boek. Beeld WireImage
Hillary Clinton signeert haar boek.Beeld WireImage

Hillary Clinton is machtelozer dan ooit, maar ze heeft nog steeds de macht om Amerika in tweeën te splitsen. De oud-presidentskandidaat lanceerde deze week haar nieuwe boek, What Happened, en meteen waren ze daar weer, haar fans en haar haters, alsof het nog 2016 was.

In lange rijen stonden de liefhebbers op de stoep voor de Barnes & Noble op Union Square in New York, waar Clinton dinsdag met een grote tournee begon. Sommigen hadden een nacht voor de deur geslapen om hun grote heldin weer in actie te zien.

En in grote drommen meldden haar haters zich op internet, waar Clintons boek werd aangegrepen om haar weer ouderwets online te bespugen. Het verst daarin ging Martin Shkreli, het veroordeelde farmaceutische oplichtertje uit Brooklyn, dat via Facebook een beloning van 5.000 dollar uitloofde voor de eerste die hem een haar van Clinton wist te bezorgen, uitgetrokken tijdens het signeren. Shkreli, berucht vanwege zijn duizelingwekkende verhoging van pillenprijzen, werd als 'gevaar voor de samenleving' meteen in de gevangenis gegooid.

Ook Donald Trump meldde zich met een grijnzende tweet. 'De deplorables zijn terug om Clinton de stuipen op het lijf te jagen. Ze hebben hun gevoelens luid en duidelijk kenbaar gemaakt.' En dan zijn verklaring voor wat er was gebeurd: 'Ze heeft veel geld besteed, maar had uiteindelijk geen plan!'

Clinton noemt in haar boek specifiekere verklaringen voor haar verlies. Ze neemt de verantwoordelijkheid op zich, maar noemt daarnaast een hele trits factoren, van de Russen tot Bernie Sanders, die daaraan hebben bijgedragen. Ze legt zo de schuld deels bij anderen en wordt daarvoor van alle kanten gehekeld, niet alleen door Trump-aanhangers, maar ook door de Bernie-broeders, die een even grote afkeer van haar hebben.

Sterker nog: sommige critici vinden dat ze het boek niet eens had mogen schrijven. Omdat ze daarmee de verdeeldheid binnen de Democratische partij weer zou vergroten, omdat ze niet objectief zou zijn, of gewoon, omdat ze nou eenmaal verloren heeft.

Bovendien vraagt ze 89 tot 3.000 dollar voor kaartjes tijdens haar tournee, en dat is natuurlijk weer typisch Clinton.

Maar het boek biedt een inkijkje in het denken en voelen van een van de grootste verliezers van onze tijd. Natuurlijk moest dat worden geschreven. Het rare is: Clinton wijt het verlies voor een groot deel aan haar vrouw-zijn. Dat is te makkelijk. Maar de tirades die haar nu ten deel vallen, zouden een man nooit zijn overkomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden