And Venus was her nameClaudette

Claudette, pretty little pet, ClaudetteNever make me fret, Claudette

Paul Onkenhout en John Schoorl schrijven elke week over een liedje waarvan de titel bestaat uit alleen een voornaam. In Claudette

Claudette, pretty little pet, Claudette
Never make me fret, Claudette
Claudette, Roy Orbison (1961)

Op de dag dat Roy Orbison zijn 28ste levensjaar aantikte had hij een partijtje van jewelste, met zijn vrouw Claudette in de hoofdrol. In het bijzijn van The Beatles werd in Engeland genoten van een feestelijke traktatie en Claudette mocht voor het oog van de camera de lekkernij bij John Lennon naar binnen schuiven.

Roy zag het gebeuren in april 1964, net als hun zoontje Roy jr. en drummer Ringo Starr. Dat Orbison (1936-1988) zijn echtgenote meenam op tour door Europa was niet alleen vanwege de verjaardagstaart in de vorm van een gitaar.

De Amerikaanse zanger had wel betere tijden gehad in huwelijkse staat en deze trip moest de rozengeur en maneschijn terugbrengen. Claudette (1941) was van slag door het tragische vliegtuigongeluk van countryster Patsy Cline. Wat ook niet hielp was dat ze van bil was gegaan met de bouwvakker die in hun huis in Tennessee aan het werk was.

Zo had Orbison het niet bedoeld toen hij in 1958 zijn eerbetoon aan haar schreef voor The Everly Brothers. Zelf nam hij Claudette in 1961 op. Hij voelde zich een gelukkig man, meldde hij in de song, met zijn vriendin die zijn vrouw was geworden en die hij lekker kon kussen en vasthouden; hij vergeleek haar met een ‘lief klein huisdier’.

Ook voor Oh, Pretty Woman was zij de kickstart geweest. Terwijl Roy met kompaan Bill Dees aan wat liedjes aan het prutsen was, meldde zij de stad in te gaan. Roy vroeg of ze nog geld nodig had, maar voordat het antwoord kwam, zei Dees: ‘A pretty woman never needs any money.’ De rest is muziekgeschiedenis, zeg je dan, het werd zijn grootste hit. Meer dan zeven miljoen exemplaren vlogen over de toonbank.

Dat Claudette in het najaar van 1964 toch de benen nam, kon Roy niet bevatten. Als twee muzikale odes niet genoeg zijn, dan moet er een derde komen die de breuk ongedaan moet maken, meende de altijd in het zwart geklede zanger. Crawling Back heette het nummer uit 1965, en het ging erover hoe hij wel naar haar toe zou willen kruipen. Roy had het wondermiddel gevonden, met een stem die van elke nee een ja kan maken, en opnieuw mocht hij de bruidstaart aansnijden.

Een lang en gelukkig leven was Roy en zijn Claudette echter niet gegund. Op 6 juni 1966 gingen ze een stukje toeren, ieder op de eigen motor. Claudette reed tegen een pick-up truck op en stierf op 24-jarige leeftijd in de armen van haar echtgenoot.

null Beeld

Zijn hart was gebroken, in te veel stukken, zo zong hij in Too Soon to Know, het nummer dat hij een jaar later uitbracht. Deze huiveringwekkende ballad, waarin de donker bebrilde zanger zijn stem diep in de misère doopt, schreef hij niet zelf, maar was van de Amerikaanse countryzanger Don Gibson.

In Engeland werd het nummer door de BBC in de ban gedaan: het was te veel persoonlijk drama in één liedje. Dat hoefde je Orbison niet te vertellen.

John & Paul

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden