Ciske en Cis ontroeren en amuseren

De 10-jarige Dave Dekker en de 37-jarige Danny de Munk kregen vrijdagavond in het Amsterdamse theater Carré het publiek op de knieën met hun vertolking van de jonge en de oude Ciske in de musical Ciske de Rat naar de trilogie van Piet Bakker, in een regie van de op...

ANP

Dave en Danny ontroerden iedereen, inclusief de koningin. Ze zongen de sterren van de hemel op de muziek van Henny Vrienten. Het publiek brak de tent dan ook bijkans af tijdens het slotapplaus. Zelfs de koningin ging staan toen Ciske en Cis aan het slot samen nog een keer opkwamen.

Dave Dekker is maar één van de tien elkaar afwisselende Ciskes, maar hem viel de eer van de première te beurt. Hij stond de pers na afloop te woord of hij nooit anders had gedaan. ‘Je moet gewoon spélen’, legde hij de zoveelste cameraploeg rond het middernachtelijk uur uit, de handen nonchalant in de zakken van zijn smoking op de groei.

Maar naar grote mensen moest de ster van de avond toch echt luisteren. Na al het succes en alle belangstelling werd hij apart gezet om even rustig te eten. En ook dat deed hij of het volstrekt normaal was, om na wat hem allemaal was overkomen met zijn rug naar al het feestgedruis vol sterren een vorkje te prikken, in de kleine uurtjes, in het grote Carré.

Voor de rol van de kleine Ciske zijn per regio jongetjes opgeleid, om de kinderen ook met reizen niet te zwaar te belasten. Dat geldt ook voor de andere kinderrollen.

Een ontroerende Danny de Munk veroverde bijna een kwart eeuw geleden de harten van ongeveer twee miljoen bioscoopbezoekers als Ciske de Rat. Ook toen was de koningin bij de première. Het type Ciske de Rat bleef De Munk lang achtervolgen. Dat De Munk, die inmiddels al zijn zilveren artiestenjubileum vierde, zich toch weer aan het verhaal waagde, komt volgens eigen zeggen door zijn besef dat hij er zoveel aan te danken heeft. Daarnaast blijft het volkse karakter hem trekken. Hij kan zijn hart in deze productie ophalen door lekker Amsterdamse te zingen, met lange uithalen.

De voorstelling is dit seizoen in vijftien verschillende theaters te zien. De kaartverkoop liep voor de première al als een trein.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden