Cirkel van licht

Francisco van Jole hapte onlangs niet op een aanbieding van Talpa toen de VARA zijn freelance-medewerker (De leugen regeert, Nieuwslicht) op het laatste moment (men zocht eigenlijk een vrouw) een aantrekkelijk tegenbod kon doen: de wisselpresentatie met Matthijs van Nieuwkerk van het maandag begonnen De wereld draait door....

Wim de Jong

Typisch VARA-programma. Een beetje echt nieuws, een tritsjemediagebeurtenisjes, snufje animatie en een dingetje humor. JackSpijkerman, Dolf Jansen, Claudia de Breij, Paul de Leeuw: sterrenkunnen bij die omroep komen of gaan - de gietijzeren VARA-aanpakblijft altijd bestaan. Met die humor had Van Jole het in deeerste aflevering duidelijk en terecht nog even het moeilijkst,maar voor de rest lijkt hij als een vis in het water. Nu VanNieuwkerk dus nog.

In de echte actualiteitenrubrieken moesten maandag wondenworden gelikt. Paul Witteman voorspelde zondag in het - overigensopnieuw uitstekende - Woestijnruiters dat het gisteren gehoudenKamerdebat over de publieke omroep ook een regelrechteafscheidsceremonie ervoor zou worden. Dat bleek gezien deverslagen toonzetting in de nabeschouwingen in Twee Vandaag(NCRV) en Netwerk (TROS) niet overdreven.

Tegelijk waren die - precies zoals Medy het wil - ook heelgekleurd. We hoorden alleen maar tegenstanders van het plan-Vander Laan. De andere uiteinden van de gordiaanse knoop waaruit hetbestel volgens iedere betrokkene moet worden bevrijd, blijven inde tv-berichtgeving over het onderwerp onderbelicht. Wanneerkomt bijvoorbeeld dat uitgestelde, 'grote mediadebat' datNederland 3 de kijkers een maand geleden heeft beloofd? Geenomroep die in deze discussie uit zijn eigen cirkel van licht wilstappen, lijkt het: ja, wat nu als Man bijt hond en Te land, terzee en in de lucht straks niet meer bestaan? Voor veel weerwoordvan andersdenkenden is weinig ruimte: Bert Bakker (D66) hadzondag in Buitenhof ongeveer anderhalve minuut.

Eerste aflevering ook gisteren van Keyzer & De BoerAdvocaten, nieuwe dramaserie van de KRO/NCRV. Met aan dewerkelijkheid ontleende zaken, zoals gisteren een geval vanongewenste intimiteiten (denk aan Ruud Lubbers bij de VN!) op hetadvocatenkantoor zelf. Ik was vrijwel omiddellijk geboeid enblijf dus zeker kijken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden