Circus, dans, toneel – Noorderzon heeft het

Hij verschijnt met een grote cowboyhoed op terwijl een videoscherm de feiten over Columbus toont. Over de varensgezellen van de historische held....

In zijn eentje creëert Thaddeus Phillips met Lucidity Suitcase Intercontinental een onderhoudende soap met behulp van geluid op de band, ingenieuze videobeelden en wat luttele rekwisieten. Phillips is te gast op het Groningse Noorderzon Theaterfestival dat zich dit jaar vooral richt op Amerika. En dan speciaal op het kleine, meer introspectieve theatercircuit. Zijn show komt dit najaar uit in New York, Off-Broadway, waarschijnlijk in net zo’n minitheater als waarin hij nu staat.

We zien hoe hij portier wordt van een luxe appartementencomplex. De rijke bewoners bellen hem voor elk wissewasje terwijl de vrouwen zo onder de indruk komen van zijn bereidwilligheid dat ze stuk voor stuk stapelgek op hem worden. Dat leidt tot de wildste intriges, zelfs tot moord, die – zo stelt hij in zijn intro vast – allemaal zijn ontleend aan Shakespeare. Met zijn droge humor en visuele grappen is hij werkelijk een aanwinst.

Van dichterbij, uit Engeland, komt Stan’s Café. In een grote tent is een opmerkelijke installatie ingericht. Een groep Britse kunstenaars maakte met duizenden rijstkorrels veelzeggende statistieken. Een grote berg rijst toont het aantal miljonairs in de wereld en ernaast, even groot, de hoeveelheid vluchtelingen. Nog veel groter is het aantal kinderen dat vorig jaar in de wereld is gestorven aan een ziekte waar allang een vaccin voor bestaat. Verderop laten twee rijsthopen zien dat de bevolking van Amsterdam gelijk is aan het aantal bezoekers dat die stad met Koninginnedag aandoet.

Het bijzondere van dit festival is de breedte van het aanbod: circus, dans, toneel, beeldende kunst, verrassend straattheater en allerlei maffe initiatieven. Al is het leeuwendeel internationaal, er staan ook Groningse gezelschappen. Zoals het Noord Nederlands Toneel. In NNT en * Club Guy & Roni, gemaakt samen met een plaatselijk dansgezelschap, zien we het wel en wee van vijf singles in een dancing.

De productie staat in een voormalige fietsenfabriek, omgetoverd tot poppodium. De sfeer is een mengeling van uitzinnig genot, op het hysterische af, en diepe eenzaamheid. Het is indrukwekkend hoe energiek de twee actrices (Harriët Stroet en Mirjam Stolwijk) zich weren tussen de drie dansers. Ze sparen elkaar niet in dit heftige, rauwe bewegingspatroon van – letterlijk – vallen en opstaan.

Een samenhangend verhaal ontbreekt, de flarden zijn door NNT-actrice Veerle van Overloop samengevoegd. Hoe brokkelig het geheel ook is, ze heeft zorgvuldig gezocht naar stille momenten in deze nietsontziende dans.

Verderop in het Noorderplantsoen zijn de lichtjes en de muziek minder verontrustend. Daar biedt het festival in een feeërieke entourage nog veel meer. Voor jong en oud. Langs het water kunnen kinderen meehelpen een boot zeeklaar te maken, er tegenover is een serie vreemd opgetuigde rollators te huur. In alle opzichten kijkt Noorderzon over grenzen.

Marian Buijs

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden