TheaterrecensieCircus Charms

Circus Charms van Frank en René Groothof is speels, mal, lief en mooi ★★★★★

De gebroeders Groothof staan voor het eerst sinds lange tijd weer samen op het podium en weten precies de juiste toon te treffen.

Karin Veraart
Circus Charms Beeld Hans Hijmering
Circus CharmsBeeld Hans Hijmering

Een dikke beer die over een dun koord door de nok van het circus fietst, feestelijk hoedje op zijn kop en een parasol in zijn linkerpoot: het is een beeld dat de kern van de voorstelling treffend weergeeft. Circus Charms is speels, mal, lief en mooi. Bewegend over het achterdoek hebben de animatiefiguren van Sjeng Schupp – waaronder dus de beer – de enige echt succesvolle acts in dit circus. Want de olijke kompanen Kolja (Frank Groothof) en Petja (René Groothof) maken er in de piste een behoorlijke puinhoop van.

Gekkigheid natuurlijk. De broers Groothof, voor het eerst sinds lange tijd weer samen op het podium, vormen de spil van Circus Charms in termen van de handeling, geïnspireerd op werk van de Russische absurdistische schrijver Daniil Charms. Daarin worden ze op een geweldige, humorvolle wijze geflankeerd door acht musici van Ensemble SeaSession, dat kamermuziek speelt van Russische componisten uit de jaren twintig van de vorige eeuw, de periode waarin Charms’ absurdistische kunst - ‘mij interesseert alleen onzin’, noteerde hij – even hoogtij kon vieren.

Charms (een pseudoniem, hij had er vele) schreef kinderverhalen (ook) om te kunnen overleven in een steeds grimmiger Sovjettijd, waarin zijn ‘volwassen’ werk door de autoriteiten al snel werd gewantrouwd. Circus Charms weet precies de juiste toon te treffen: aanstekelijk en ontwapenend leven Kolja en Petja in het fraai vormgegeven circus hun stoutste dromen uit, van de perfecte imitatie van een bokje tot een spannende vliegreis naar Brazilië. Voor nieuwkomers (aanbevolen vanaf 7 jaar) en liefhebbers van Charms’ filosofische kleine fabels (onder wie vermaarde makers als Robert Wilson en Andrea Breth) pure verwennerij.

Circus Charms

Jeugdtheater

★★★★★

Door Frank & René Groothof en Ensemble SeaSession. Concept: Pauline Post. Eindregie: Aike Dirkzwager.

26/9, Theater De Krakeling, Amsterdam. Tournee.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden