CIRCUIT

Uitgever en hoofdredacteur H. van Brussel van het maandblad IQ heeft de aanval op HP/De Tijd geopend. Als eerste stap publiceerde de oud-directeur van het weekblad een verhaal in zijn IQ over Audax, sinds twee jaar uitgever van HP/De Tijd....

Beeldenstorm

Desondanks moest Vuijsje knarsetandend toezien hoe Van Brussel donderdag een busje stuurde om het bronzen beeld van Haagse-Postoprichter S.F. van Oss - inclusief houten sokkel - te verwijderen. Een gevolg van een slepend conflict over de boedelscheiding. Vuijsje beraadt zich nu op een tegenoffensief.

Mysterie

Kick Stockhuysen, Ton van Duinhoven, Andreas Burnier, Adriaan van Dis, mannequins en David Attenborough. Zie hier enkele ingrediënten van de laatste aflevering van het programma Zomergasten, dat volgende week wordt uitgezonden.

De naam van de gast houdt de VPRO angstvallig geheim. Dat doet de omroep op verzoek van de mystery guest. Intussen zijn de geruchten op gang gekomen. Publicist Hugo Brandt Corstius is de man die aan presentator Wim T. Schippers volgende week zijn favoriete televisiefragmenten laat zien, meldde Nieuwe Revu in de rubriek van Theodor Holman en Brandt Corstius' aartsvijand Theo van Gogh.

Bij de VPRO weten ze van niks en willen ze ook van niks weten. Een woordvoerder: 'Vanaf het begin heb ik gezegd: houd mij er buiten, dan kan ik me ook niet verspreken. Ik weet dus helemaal niets.'

Schippers kan zich voor de zekerheid maar vast gaan voorbereiden op een zware zit. Tijdens een eerder televisie-optreden - een tweegesprek met Karel van het Reve - keek Brandt Corstius vaker in de camera dan naar het gezicht van zijn gesprekspartner.

Op de kast

De Kinderkastprijzen voor de beste Nederlandse televisieprogramma's voor de jeugd kunnen dit jaar wel eens in de kast blijven staan. Een conflict tussen organisator P. Nikken en de vakjury heeft tot opstappen van de juryleden geleid.

Nikken hield zich volgens hen niet aan zijn afspraken. Nadat uit een grote berg jeugdprogramma's een voorselectie was gemaakt, verzocht Nikken de juryleden om strikte geheimhouding. Pas na de keuze van de definitieve nominaties mochten er namen en titels naar buiten. Vervolgens stuurde Nikken een brief naar de VPRO waarin hij uit de school klapte.

Leontine Petit, televisieprogrammeur bij Cinekid, het jaarlijkse festival waarop de Kinderkast wordt uitgereikt, noemt de gang van zaken treurig. 'Er is een grote blunder gemaakt, dat is duidelijk. Nu de jury weg is, staan wij voor een dilemma: hoe kan de prijs nog op een fatsoenlijke wijze worden vergeven? De enige oplossing lijkt me een nieuwe jury te formeren.'

Aanvoerder

Niet bekend

Reitsma heeft ook de steun van enkele jonge redacteuren. Maar andere jongeren ter redactie zien hem minder zitten; zij willen Studio Sport vlotter maken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden