CIRCUIT

Uitgevers en topmanagers wordt met klem verzocht te solliciteren bij de Holland Media Groep (RTL 4, 5 en Veronica). Voor hen die nauwelijks televisie kijken of radio luisteren: geen nood, de nieuwe voorzitter hoeft niet te weten dat Hans van der Togt deze zomer elf kilo is afgevallen....

Profiel

Kandidaten zijn schaars. De aandeelhouders lopen rond met een lijstje waarop tien namen staan. Als eerste schoven zij directeur A. Steetskamp van zuivelfabrikant Mona naar voren. Een bericht hierover in NRC Handelsblad leidde echter bij de toetjesbaas tot opgetrokken wenkbrauwen en uiteindelijk tot intrekking van diens kandidatuur. Een tweede kandidaat, reclameverkoper F. Eijken, is ook afgevallen. Veronicavoorzitter en grootaandeelhouder J. van der Reijden houdt niet van marketingmannen.

Showbiz

Endemol heeft het plan voor het uitgaanscentrum ShowBizCity nog niet gelanceerd, of de producent komt alweer met iets nieuws. De Reserveerlijn, een onderdeel van Van den Ende Producties, gaat een tijdschrift over theater en shows uitgeven. Entertainment Hot Spots (EHS) luidt de naam. Vier maal per jaar gaat het verschijnen en wordt toegestuurd aan eenieder die wel eens een kaartje via De Reserveerlijn bestelt.

'Het wordt hier in Aalsmeer gemaakt, met de bedoeling potentiële theaterbezoekers te informeren over wat er komen gaat,' zegt een woordvoerder. EHS is wat een direct marketing tool heet. Dat wervende karakter staat een zekere kwaliteit echter niet in de weg.

Het kloppende hart van het eerste nummer is een dubbelinterview met Vera Mann en Stanley Burleson, de twee hoofdrolspelers uit Endemolmusical Joe.

Zetbaas

Nadat begin deze week uitlekte dat de Duitse fiscus Leo Kirch al twee jaar van fraude verdenkt, zijn er aanwijzingen gevonden in de Zwitserse Alpen. Daar woont een geheimzinnige miljardair, die de mediatycoon en Europa's grootste handelaar in filmrechten financieel op de been zou houden. Hij heet Otto Beisheim.

Beisheim (73) komt uit het Roergebied, werd fiscaal asielzoeker en is sinds 1989 Zwitsers staatsburger. Vanuit Zug leidt hij een conglomeraat van reisorganisaties en supermarkten.

Beisheim een superkruidenier? Ook, maar niet alleen dat, denken de Duitse media. Gealarmeerd door de huiszoekingen in Kirchs Zwitserse residenties werden verschillende handelsregisters gelicht. De vondst: eigenaar van Beisheims MH Medienhandel AG is een vennootschap die voor bijna 30 procent eigendom is van Kirch. Via deze vennootschap zouden de miljarden naar München vloeien, waarmee Kirch Hollywood leegkoopt en probeert de macht bij Springer, Duitslands grootste krantenconcern, te verwerven.

Gat

Hoofdredacteur B. Vuijsje van HP/De Tijd zint op wraak. Op zijn redactielokaal gaapt een gat waar vorige week nog het bronzen borstbeeld van Haagse-Post-oprichter S.F. van Oss stond. Weggehaald door oud-directeur H. van Brussel die nog altijd aandeelhouder is van de bv Haagse Post.

'Ik ga alle middelen inzetten om het beeld terug te veroveren', dreigt Vuijsje. De buste staat momenteel in Leiden op de redactie van het maandblad IQ, waarvan Van Brussel de uitgever is. Vuijsje hoopt op steun van de andere aandeelhouders van de bv, maar verwacht niets van uitgever Audax. Van Brussel: 'Dat wil ik geloven, want het is al maanden geleden schriftelijk vastgelegd dat wij het beeld zouden krijgen. Dat ze zo'n drukte maken, snap ik werkelijk niet. Waar is de humor gebleven?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden