Raad voor cultuurDiversen

Cinekid belandt op strafbankje en De Balie verslaat Pakhuis de Zwijger in blessuretijd

Een keer in de vier jaar adviseert de Raad voor Cultuur over de samenstelling van de culturele basisinfrastructuur (BIS). Welke instellingen komen voor rijkssubsidie in aanmerking, en waarom? Welke niet? Wat verandert er in de muziek, de podiumkunsten, in de beeldende kunst en in de filmwereld?

null Beeld Jip van den Toorn
Beeld Jip van den Toorn

De bezoekersaantallen van het jeugdfilmfestival Cinekid lopen terug en ‘de financiële gezondheid is matig’, schrijft de Raad voor Cultuur. Het jaarlijkse festival in Amsterdam moet in november een nieuw plan inleveren, anders verliest het zijn subsidie van ruim 850 duizend euro. Het zou de raad spijten, want een ‘platform voor alleen jeugdfilm is van groot belang’. Cinekid kampte in de aanvraagperiode voor de subsidies met een interimperiode in de leiding vanwege een directeurswissel. De in januari aangetreden Heleen Rouw moet van de raad ‘heldere meetbare doelstellingen’ en ‘een inhoudelijk plan op het gebied van publieksbereik’ overleggen. De grote filmfestivals van Rotterdam en Utrecht en het documentairefestijn Idfa krijgen wel gewoon subsidie, al merkt de raad op dat de instellingen ‘weinig zelfreflectie’ tonen.

Verwacht was dat de plek die in het nieuwe subsidiebestel is vrijgemaakt voor een debatcentrum felbevochten zou worden in discussieland Nederland. Maar het aantal aanvragen viel tegen: drie stuks, waarvan het Rotterdamse Arminius te licht werd bevonden. De strijd ging uiteindelijk tussen de Amsterdamse debatpodia De Balie en Pakhuis de Zwijger. Opmerkelijk is dat de commissie ‘Debat’ in zijn vooradvies de voorkeur gaf aan Pakhuis de Zwijger, maar de raad daarna toch koos voor De Balie, omdat het centrum aan het Leidseplein minder Amsterdams is en cultuurinstellingen in andere steden gaat helpen met het opzetten van debatpodia.

De letteren zijn een ondergeschoven kind in het rijkscultuurbestel, schrijft de Raad voor Cultuur, die adviseert de geringe aandacht voor literatuur ‘stevig onder de loep te nemen’. Wel is voor het eerst een literatuurfestival toegelaten tot de basisinfrastructuur, en dat is niet Poetry International of Writers Unlimited geworden. De raad heeft zich naar eigen zeggen ‘niet zozeer door reputatie en historie’ laten leiden, maar ‘wel door artistieke invulling, ambitie, publieksbereik en groeipotentie’. Zo is de keus gevallen op International Literature Festival Utrecht (ILFU), dat in 2018 voor het eerst werd georganiseerd en 21 duizend bezoekers trok.

Chagrijnig is de Raad van Cultuur over het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA), dat kunstonderwijs op scholen en de rol van kunst in zorg bevordert. Het belang van een ‘ondersteunende instelling’ om de amateur kunstbeoefening aan te jagen - net als die er is voor de digitalisering van het kunstleven - is volgens de raad groot. Maar het LKCA heeft te weinig gedaan met de kritiek die het vier jaar geleden al kreeg. ‘Dat er geen heroriëntatie en herpositionering heeft plaatsgevonden is een gemiste kans.’ Het LKCA vraagt ruim 5 miljoen euro subsidie en heeft nog tot november om een nieuw plan in te leveren, anders valt de instelling uit het cultuurbestel.

Lees verder

De toekenning voor podiumkunsten sluit naadloos aan bij de wensen van de minister
Een keer in de vier jaar adviseert de Raad voor Cultuur over de samenstelling van de culturele basisinfrastructuur (BIS). Welke instellingen komen voor rijkssubsidie in aanmerking, en waarom? Welke niet? Wat verandert er in de podiumkunsten?

Rijkssubsidie vaak toegekend aan muziekgezelschappen met crossoverprofiel
Een keer in de vier jaar adviseert de Raad voor Cultuur over de samenstelling van de culturele basisinfrastructuur (BIS). Welke instellingen komen voor rijkssubsidie in aanmerking, en waarom? Welke niet? Wat verandert er in de muziek?

Opgebouwde reputaties in de beeldende kunst spelen geen rol bij oordeel Raad voor Cultuur
Een keer in de vier jaar adviseert de Raad voor Cultuur over de samenstelling van de culturele basisinfrastructuur (BIS). Welke instellingen komen voor rijkssubsidie in aanmerking, en waarom? Welke niet? Wat verandert er in de wereld van de de beeldende kunst en ontwerp?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden