Cijfers stijgen weer; is het lek boven bij SBS6?

Met 1,2 miljoen kijkers voor Celblok H, een nieuwe serie op maandagavond primetime, is er na Utopia, Dokter Tinus en Sterren Springen opnieuw sprake van succes voor SBS6. De commerciële zender die jaren geleden nog op sterven na dood was, lijkt toch weer op te krabbelen. Is het lek boven?

Celblok H blijkt een kijkcijferscucces voor SBS6. De zender heeft nieuwe ankerpunten hard nodig om RTL4 en Nederland bij te blijven. Beeld anp
Celblok H blijkt een kijkcijferscucces voor SBS6. De zender heeft nieuwe ankerpunten hard nodig om RTL4 en Nederland bij te blijven.Beeld anp

De kijkcijfers van Celblok H zijn opvallend, omdat SBS6 het op maandag jarenlang ruim moest afleggen tegen de concurrentie die met goed scorende programma's als Radar, Spoorloos (Nederland 1) en CSI, Bones en The Blacklist (RTL4) onverslaanbaar leek. Goed, Nederland 1 blijft aan kop, maar het nieuwe gevangenisdrama met in de hoofdrollen Isa Hoes en Inge Ipenburg wist op haar eerste avond direct al The Blacklist van RTL4 te verslaan.

Vooravond
Of het publiek ook de komende weken bij de serie blijft hangen is de vraag, maar één ding is inmiddels wel duidelijk: de kijker heeft het knopje 6 op de afstandsbediening weer teruggevonden. Ook de realityreeks Utopia blijkt na acht weken nog altijd een kijkcijfersucces. Met cijfers Schommelend tussen de 800.000 en 1 miljoen kijkers heeft SBS6 eindelijk een dagelijks programma dat het meer dan goed doet in de vooravond. Zo'n programma met een vast publiek, denk aan DWDD op Nederland 1 en RTL Boulevard op RTL4, is belangrijk om een groot deel van die kijkers mee de avond in te trekken.

Adverteerders
Daarnaast maken de nieuwe kijkcijfersuccessen SBS6 weer relevant voor adverteerders die graag hun producten promoten rond dagelijkse programma's met een vaste schare kijkers. De afgelopen jaren liepen veel mediabureaus met een grote boog om SBS heen; niet alleen vanwege de lage kijkcijfers, ook het imago van de zender was aan flarden geslagen door de lange reeks flops. Want ondanks de overname van uitgever Sanoma en producent Talpa in 2011 wist de nieuwe leiding maar geen raad met de belangrijkste tv-zender van de SBS-groep.

null Beeld SBS
Beeld SBS
null Beeld anp
Beeld anp

Van Talpa kwam Georgette Schlick over als nieuwe CEO. Zij geloofde destijds nog heilig in het herstelplan: meer discipline, geen tv-kopieën meer en multimediaal. 'Geef ons nog anderhalf jaar en dan kijkt u weer massaal', zei ze in het voorjaar van 2012. Ze heeft de eerste kleine successen van de afgelopen periode niet meer kunnen meemaken. Onder druk van meerderheidsaandeelhouder Sanoma werd Schlick ontslagen. De druk werd opgevoerd, en lange tijd leek ook de positie van zenderbaas Remko van Westerloo onder druk te staan. Utopia werd begin dit jaar niet alleen zijn redding: de tegenvallende resultaten hadden de sfeer in de boardroom danig aangetast. John de Mol liet onlangs weten dat de druk inmiddels aardig van de ketel is; beide aandeelhouders werken weer 'constructief' samen.

Weekend blijft probleem
En dat moet ook wel, want ondanks de recente successen met Celblok H, Dokter Tinus en Danni Lowinski en is de zender er nog lang niet. Zo heeft SBS6 nog veel problemen om Nederlandse families te bereiken in het weekend. De afgelopen jaren flopten grote entertainmentshows zoals Van je Vrienden moet je het hebben, De Showbizzquiz, The Winner is, Wedden dat ik het kan en The Next Pop Talent. Zelfs Sterren dansen op het ijs - vroeger één van de grote publiekstrekkers - wist geen miljoenen meer te halen op de zaterdagavond. SBS boog, en programmeerde het afgelopen seizoen alleen nog maar films in het weekend.

Andy & Melisa
Afgelopen vrijdag moest Andy & Melisa zorgen voor een wederopstanding van de vrijdagavond, maar helaas voor SBS lijkt het weer niet te lukken. Met slechts 620.000 kijkers kon de realitysoap niet op tegen Everybody Dance Now van RTL4. Nieuwe ijzers in het vuur zijn het Kluizenspel met Marc Klein Essink en Sterren Springen 2, beiden vanaf begin april op de zaterdagavond. Het eerste seizoen van Sterren Springen was in 2012 nog een groot succes. Ruim anderhalf miljoen mensen keken wekelijks naar de capriolen van de bekende Nederlanders in het zwembad. Toen nog op vrijdagavonden, nu mag het de concurrentie aangaan met De Jongens tegen de Meisjes op RTL4.

Het is een taaie strijd voor de derde familiezender van Nederland, maar het geduld wordt wel steeds vaker beloond. De hegemonie van RTL4 en Nederland 1 lijkt iets af te nemen: de NPO programmeert steeds minder amusement en RTL4 draait al weer geruime tijd op bewezen successen. Sleetsheid ligt hier op de loer. Ook blijven de resultaten van de nieuwe commerciële concurrent FOX enorm achter.

Met vernieuwende tv-series en typisch SBS-amusement blijft de zender relevant voor de tv-kijker die op zoek is naar vermaak en infotainment. Nee, het lek is nog allerminst boven, maar - en daar zag het wel lang naar uit - SBS6 is nog niet afgeschreven.

Andy & Melisa moesten de vrijdagavond van SBS6 weer succesvol maken. Dat lukt met iets meer dan 600.000 kijkers vooralsnog niet. Beeld anp
Andy & Melisa moesten de vrijdagavond van SBS6 weer succesvol maken. Dat lukt met iets meer dan 600.000 kijkers vooralsnog niet.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden