Christus en Hitler mogen niet in het gemeentehuis hangen
De gemeente Binnenmaas weert kunstfoto's van Christus en Hitler uit het gemeentehuis. Het werk zou als kwetsend kunnen worden ervaren. De foto's zijn onderdeel van een zesluik over propaganda en beeldvorming. 'Mij wordt de mond gesnoerd,' zegt maker Dirk Hardy. De gemeente reageert: 'Mensen komen hier ook hun paspoort halen'.
De gemeente Binnenmaas nodigt ieder jaar net afgestudeerde studenten van de Willem de Kooning Academie uit hun werk te exposeren, ter ere van de Kunstprijs die jaarlijks door de gemeente aan een afgestudeerde kunstenaar wordt uitgereikt. Bij het uitpakken van de foto's van kunstenaar Dirk Hardy was er al sprake van commotie bij de wethouder en loco-burgemeester. 'Ik zag de bui al hangen, maar geloof dat na mijn onderzoek van een half jaar mijn werk wel kan beargumenteren', zegt Dirk. Toch klopte zijn voorgevoel.
De afbeeldingen van Hitler en Christus werden verwijderd. In het zesluik worden Christus, Hitler, Stalin, Napoleon, Tom Cruise en Hardy zelf geportretteerd. De foto van Jezus werd als meest controversieel en aanstootgevend ervaren, zo zegt Hardy. Zijn geënsceneerde zesluik Clay gaat over de kneedbaarheid van het volk en de relatie tussen beeldvorming en ideologie, 'Kennelijk heeft Binnenmaas minder moeite met Stalin en Napoleon.'
Confronterend en kwetsend
Volgens de medewerkers kan het werk er niet hangen, omdat het bezoekers van de publieke balie zou afschrikken. 'Mensen die binnenkomen, komen niet voor een tentoonstelling maar bijvoorbeeld voor het aanvragen van een paspoort. Zij worden geconfronteerd met een kunstwerk dat als kwetsend ervaren kan worden,' aldus een woordvoerster.
Voor de foto's liet Hardy acteurs op een podium figureren. 'Door de thematiek te interpreteren als een theaterstuk, komt de on-originaliteit van de beeldtaal aan het licht', zegt hij. Hij weet nog niet of hij deel zal nemen aan de opening: 'Liever hang ik op een plek waar mijn hele werk ongecensureerd wordt getoond.'